Bulwark: Falconeer Chronicles inceleme – Mavi Kol

The Great Ursee sizi tekrar selamlıyor. Bu dünyayı tanıyor olabilirsiniz ama bu kez onu tür aşan bir deneyimle keşfediyoruz. Tomas Sala tarafından geliştirilen The Falconeer oyununu hatırlıyor olabilirsiniz. Bugün inceleyeceğim Bulwark: Falconeer Chronicles, o oyun ile aynı evrende geçiyor ama bu sırada tamamen farklı bir türü keşfediyor. Uçuş tabanlı bir aksiyon oyunundan, açık dünya temelli ve yarı otomatik olarak oluşturulan bir simülasyon ve strateji oyununa geçiyoruz. Burası, yeni evinizi kuracağınız gizemli adalar ve kayalık uçurumlardan oluşan bir yer. Diğer şehir kurma oyunlarında bulunan unsurları bir araya getiriyor; bunları tamamen yeni ve esrarengiz bir şekilde oyuncuların karşısına çıkartıyor. Böylece ilgi çekici olmayı başarıyor. Bulwark: Falconeer Chronicles oyununun özelliklerine ilişkin güzel bir eğitimin ardından serbest bırakılıyorsunuz ve uygun gördüğünüz her şeyi yapma özgürlüğüne sahip oluyorsunuz. Tek bir kural var: Hata yapmak yok. Oyunun dünyası boyunca uzanan kuleler, teraslar ve köprüler sadece tek bir düğme kullanılarak inşa ediliyor. Tam olarak neyin inşa edileceği […]

Bulwark: Falconeer Chronicles inceleme – Mavi Kol

The Great Ursee sizi tekrar selamlıyor. Bu dünyayı tanıyor olabilirsiniz ama bu kez onu tür aşan bir deneyimle keşfediyoruz. Tomas Sala tarafından geliştirilen The Falconeer oyununu hatırlıyor olabilirsiniz. Bugün inceleyeceğim Bulwark: Falconeer Chronicles, o oyun ile aynı evrende geçiyor ama bu sırada tamamen farklı bir türü keşfediyor. Uçuş tabanlı bir aksiyon oyunundan, açık dünya temelli ve yarı otomatik olarak oluşturulan bir simülasyon ve strateji oyununa geçiyoruz. Burası, yeni evinizi kuracağınız gizemli adalar ve kayalık uçurumlardan oluşan bir yer. Diğer şehir kurma oyunlarında bulunan unsurları bir araya getiriyor; bunları tamamen yeni ve esrarengiz bir şekilde oyuncuların karşısına çıkartıyor. Böylece ilgi çekici olmayı başarıyor.

Bulwark: Falconeer Chronicles oyununun özelliklerine ilişkin güzel bir eğitimin ardından serbest bırakılıyorsunuz ve uygun gördüğünüz her şeyi yapma özgürlüğüne sahip oluyorsunuz. Tek bir kural var: Hata yapmak yok. Oyunun dünyası boyunca uzanan kuleler, teraslar ve köprüler sadece tek bir düğme kullanılarak inşa ediliyor. Tam olarak neyin inşa edileceği dünyanın neresinde olduğunuza bağlı. Mevcut bir kalenin yakınına gelirseniz, yapıya teraslar filan ekleyebileceksiniz. Eğer biraz daha uzağında durursanız, parlak yeni kuleler ve onları birbirine bağlayan köprüler inşa edeceksiniz. Geri kalan her şeyi oyun yapacak. Köprüler boyunca küçük evler ve konutlar inşa ederek, sinerjik ve uyumlu bir kale kasabası yaratacaksınız.

Daha tipik ve standart binaların dışında, daha bilinçli olarak yerleştirilebilen özel binalar da var. Deniz fenerleri, limanlar ve madencilik faaliyetleri seçeneklerden sadece küçük bir kısmı. Bu eklemeler yerleşim yerinizi daha da çeşitlendirecek ve sizi oyunda daha da ilerletecek. Bulwark: Falconeer Chronicles içerisinde özgürce inşa etmek harika ama yine de bazı kısıtlamalar var. Mesela, her şeyden önce belirli yapıları inşa etmek için kaynaklara ihtiyacınız olacak. Demir, taş ve ahşap, ana adanızda veya komşu adalarda çeşitli yerlerde bulunabilir ve bu kaynakları ana kalenize bağlamanız gerekir. Ticaret akışını sağladığınızda, daha da genişleyebileceksiniz.

Tüm bunların yanı sıra, daha fazla fırsat sunacak olan oyun alanının keşfedilecek kışkırtıcı dünyası var. Ticaret filonuz için işe alabileceğiniz kaptanlarla, size bağlılıklarını bildirebilecek mülteci kamplarıyla ve filonuzu genişletmek için savaş gemileriyle karşılaşacaksınız. Savaş hakkında daha sonra konuşacağım ama bunu yapmadan önce, oyunun geniş okyanus dünyasında karşılaşabileceğiniz mültecilere ve gruplara odaklanalım. Karşılaştığınız mülteci kampları davanıza bağlılıklarını bildirebilir ama kendi gruplarına da bağlılıkları olacağına dikkat etmelisiniz.

The Falconeer oyununu oynayanlar, Mancer Order gibi bazı fraksiyonları tanıyacaktır. Bu gruplar kampınıza yerleşecek ve bir yuva kuracak. Belirli gruplara bağlı vatandaşları artırmak, ilgili gruplardan kaptan alma şansını artıracaktır. Bir diğer yandan kontroller de benzersiz ve özellikle PC üzerindeki oyuncular için alışmak biraz zaman alacaktır. Bir fare ve klavye kullanarak, oyunun kontrol şekline uyum sağlamanın ne kadar zor olduğuna şaşıracaksınız. Bu kesinlikle Bulwark: Falconeer Chronicles yapıtının konsollar düşünülerek tasarlandığını gösteriyor; oynadığım simülatör oyunları arasında kontrolcünün çok daha üstün olduğu deneyimlerden biri.

Strateji türünün deneyimli oyuncularının bu tür oyunlardan beklediği kaydırma özelliği yok. Bunun yerine, dünya üzerinde hareket ettirebileceğiniz bir zeplini kontrol ediyorsunuz. Neyse ki hızlı bir seyahat sistemi var. Oyunun kontrol şekli, üçüncü şahıs aksiyon oyunu tarzı bir kamera ile gerçek zamanlı bir strateji oyununu ilginç bir şekilde birleştiriyor. Bu aynı zamanda dünyayı yukarıdan aşağıya olan bir perspektiften ziyade üçüncü şahıs perspektifinden gördüğünüz için bir kontrolcü ile oynamanın neden daha doğal hissettirdiğini de açıklıyor.

Savaşın kendisi ise oldukça basit. Diğer savaşçıların yanı sıra o harika Falconeer’ları da ana yerleşim yerindeki savaş grubunuza katacaksınız ve onlar da size katılacak. Görsel olarak, nereye giderseniz gidin, sizi destekleyen dev kuş sürüleri, uçan makineler ve daha fazlası ile oldukça karışık bir ekip kuruluyor. Bir düşman kalesine saldırarak veya ticaret yollarınızdan birini koruyarak savaşa girdiğinizde, savaş kendiliğinden gelişir; sadece gözünüzü dört açtığınızdan ve kazanamayacağınızı hissettiğinizde savaşı iptal ettiğinizden emin olun.

Nüfusunuz ve farklı gruplara olan bağlılığınız arttıkça, ana uçan geminiz ve savaş grubunuz da büyür. Bu nedenle başlangıçta birkaç dövüş kaybedebilirsiniz ama gelecekte şansınızı denemekten korkmayın. Bulwark: Falconeer Chronicles oyununun ana konusu savaş değil ama kesinlikle deneyimi tamamlayan güzel bir garnitür. The Falconeer hakkında çok olumlu şeyler söylenmişti. Seçilen sanat tarzındaki sadelik ve kasıtlı doku eksikliği bu oyunun da en güçlü yanlarından biri. Ekranınızdan uzakta oynarken bazen ayrıntıları takdir etmek zor olabilir ama otomatik olarak oluşturulan çeşitli yapılara yakınlaştırırsanız, sergilenen ayrıntılardan gerçekten etkileneceksiniz.

Bulwark: Falconeer Chronicles

Oyunun geniş alanını keşfetmek istediğinizde, haritada bir yere tıklamanız yeterli ve zeplininiz neşeyle seçtiğiniz hedefe doğru yol alacaktır. Dünyada sizden bir şeyler isteyecek ve hatta talep edecek çeşitli gruplar var ve bunlardan herhangi biriyle savaşa girerseniz korkmayın. İyi haber şu ki dünyada karşıt gruplardan daha fazlası var. Davanıza katılmayı isteyecek çeşitli ilginç karakterlerle karşılaşacaksınız. Onlar, gemilerinizden birine kaptanlık edecekler veya topluluğunuza belirli özellikler getirecekler ve savaş filonuzu geliştirecekler. Her iki durumda da keşfetmek bu oyunun büyük bir parçası. Elbette, her zaman adanızda oturabilir ve yavaşça kalenizi inşa edebilirsiniz ama tüm tuhaflıkları ve tehlikeleriyle bu dünyayı keşfetmek harika bir aciliyet duygusu yaratıyor.

Endişelenmeyin, bu aciliyet hissi her zaman mevcut değil ve dürüst olmak gerekirse, oyunun başlangıcı biraz bunaltıcı hissettiriyor. Bazılarınız ilk yirmi veya otuz dakikadan sonra oynamayı bırakabilir ve belki de bu oyunun size göre olmadığını düşünebilirsiniz ama bence Bulwark: Falconeer Chronicles oyununu biraz daha fazla oynamalısınız. Oyunun dünyası gerçekten açıldığında, olaylar daha sık ve daha telaşlı hale geldiğinde ve eylemleriniz gerçekten etkili olmaya başladığında, oyun sonsuz derecede daha ilgi çekici hale geliyor.

Aciliyet kelimesini kullanmış olsam da dinginlik ve bağlılık da oyunu tanımlamak için kullanacağım iki kelime. Ayrıca, ne yazık ki yüzeysellik de bazen akla gelen bir diğer kelime. Yapacak çok şey var ve henüz dünyanın her köşesini görmedim ama oynadıkça, bir şekilde daha fazlası olması gerektiği hissine kapılıyorsunuz. Eğer çok derinliği olan bir şehir kurma oyunu ya da The Falconeer yapıtının aksiyon ve savaşını arıyorsanız, Bulwark: Falconeer Chronicles oyununu bir hayal kırıklığı olarak görebilirsiniz. Oyunu eğer olduğu gibi kabul ederseniz, iyi vakit geçireceğinizden oldukça eminim.

Bulwark: Falconeer Chronicles, herkes için bir video oyunu değil. Kontrol şekli, hikayesini anlatma biçimi ve dünyayı simüle etme şekli açısından garip bir deneyim ama yağmurlu bir pazar gününde, vakit geçirmek için gerçekten harika bir yol. Geleneksel bir strateji oyunu veya şehir kurucu mu istiyorsunuz? O zaman başka bir oyun aramanızı öneriyorum. Tek bir geliştirici tarafından yürütülen, risk alan ve yeni bir şeyler yapan bir şey mi istiyorsunuz? O zaman bu video oyunu sizi bekliyor.

Bulwark: Falconeer Chronicles

Olumlu

Strateji, simülasyon ve aksiyon muhteşem bir şekilde birleşiyor.

Oyunun dünyası çok güzel.

İsterseniz rahatlatıcı, isterseniz karışık deneyimler sunabiliyor.

Sanat tasarımı, görsel kalite ve müzikler şahane.

Olumsuz

Yapılar birbirini çok tekrar ediyor.

Kontrol şemasına alışmak zor.

Yaşam kalitesi seviyesinde bazı eksiklikler var.

Mekanikler ve içerikler zaman zaman yüzeysel hissettiriyor.

Benzer Yazılar

Victoria 3: Spheres of Influence inceleme

OYUNLAR 2 ay önce

Victoria 3 gibi karmaşık bir simülasyonda neler olup bittiğine dair en ufak bir ipucunu takip etmeyi başardığınızda, kaçamayacağınız bir dünya haline geliyor kendisi. Dahası, Sphere of Influence isimli ek paketin yeni eklentileri, bu video oyununa atlayıp ülkenizi zafere taşımak ya da iflasa sürüklemek için mükemmel bir zaman olarak sunuluyor. Bu oyunu ilk oynadığımda, ekonomik ve politik sistemlerinin ne kadar derin olduğunu kavrayamamıştım ve bu simülatörün ne kadar karmaşık olduğunu fark etmiştim. İşte bu ek paket, oyunu daha da derinleştiriyor. Sizi tarihsel olarak doğru bir senaryoya götüren basit bir simülatör değil Victoria 3. Aslında tam tersi. Herhangi bir ülkeyi seçip hayali senaryolara sokabilir ve tarihin akışını değiştirebilirsiniz. Bu video oyununun her özelliğinin incelikleri harika olsa da Sphere of Influence çok daha fazlasını ekliyor. Bunun da ötesinde, harika olsa da yine de oyuna başlama sürecini yeni oyuncular çok kolaylaştırmıyor. Eğer bu oyunu ilk kez oynuyorsanız, hikayeyi oluşturan kişinin siz olduğunuzu bilmelisiniz. Zafere […]

First Dwarf ön inceleme – Mavi Kol

OYUNLAR 2 ay önce

Cücelerin harika birer mühendis olup, başka bir şey olamadığı klişesi şimdi de First Dwarf isimli bir Erken Erişim oyunu ile karşımıza çıktı. Aslında gayet güzel müzikler ve çizgi film tarzı, ilgi çekici bir sinematik ile başlayan bu video oyununda önce Viking temasını görüyoruz, sonra cüceleri görüyoruz, sonra karşımıza robotlar çıkıyor ve işin içine bir de küçük ejderhalar giriyor… Tüm bunlar olurken de uçan bir gemidesiniz tabii ki. Gemimiz uçan bir adaya düşüyor ve burada da bizim hayatta kalma maceramız başlıyor. Bu arada, ejderha da İngilizce konuşuyor. First Dwarf; materyal toplama, eşya üretme, keşif yapma, hayatta kalma ve savaşma elementlerine odaklanıyor. Oyunda yapmanız gereken ilk şey etraftan biraz materyal toplamak ve kendinize bir üs kurmak. Bu arada, oyundaki binalar elektrik yerine mana kullanıyor. Bu yüzden üssünüzü yaparken, mana kaynağı olan bir yere gitmeniz en akıllıca olanı. Oyunda bunun gibi birkaç ufak tefek detay mevcut. Oyundaki ilk anlarımız odun kesmek, taş çıkartmak, […]

Sons of the Forest inceleme

OYUNLAR 2 ay önce

Sons of the Forest içerisinde ilk kez birini gerçekten öldürdüğünüz zamanı unutmak oldukça güç. Benim için bu an, hasar almış ama her zaman güvenilir kalmayı başaran takım arkadaşım Kelvin ile uzak adaya ilk iniş yaptığımızda ya da yamyam yerlilerle sadece bir mızrak ile karşı karşıya geldiğimde yaşanmadı aslında. Belki de bu ada, sözde canavarların yerine geçerek, insanlığı uçuruma itmenin ne kadar istekli olduğunu görmek için bir test. Belki de gerçekten “ormanın oğullarıyız”, kim bilir? Tüm bunları sesli düşünürken Kelvin tabii ki beni pek dinlemedi. Kelvin, boş boş başını salladı ve daha fazla odun toplamaya devam etti ama anlattığım bu şey, girdikten neredeyse tam bir yıl sonra erken erişimden çıkan oyunun yalnızca bir bileşeni. Diğer tarafta ise kurgu ve hikaye var. PuffCorp şirketinin CEO pozisyonunda yer alan Edward Puffton olarak, karımız Barbara ve kızımız Virginia kaybolduktan sonra onları bulmak için Site 2 olarak adlandırılan gizemli bir adaya gidiyoruz. Çok geçmeden helikopteriniz […]

0 Yorum

Yorum Yaz

Rastgele

Web sitemiz, gezinme deneyiminizi ve ilgili bilgileri sağlamak için çerezleri kullanır. Web sitemizi kullanmaya devam etmeden önce, şunları kabul etmiş olursunuz.