Yeni çıkan Jujutsu Kaisen Cursed Clash ‘le beraber tekrardan görmüş olduk ki, artık tutmuş animenin dövüş oyunu hemen yapıldıysa oradan koşarak uzaklaşın. Çünkü hepsi birbirinin kopyası şeklinde, geniş alanda bol bol efekt basılan ama kendisi boş oyunlar olarak karşımıza çıkıyor. Her ne kadar Demon Slayer, Naruto ve My Hero One‘s gibi iyi örnekler olsa da bu türün oyunları; Jump Force, One Punch Man Ahnk- JJk gibi tonla kötü oyuna da sahiplik ediyor. Geniş bir 3D dövüş alanında, pamuk yastık suratlı, ruhsuz yüz çizimlerine sahip karakterlerle birbirimize dalıyoruz. Ama çoğunun ortak noktası vasatı dahi geçemeyen fanların cebindeki parayı almaya çalışan oyunlar olması. Çoğunun dağıtıcısı da Bandai Namco. Popüler anime neyse ya ona dövüş oyunu yaptırıyor ya da My Hero Ultra Rumble gibi trend tür’e neyse karakterleri o dünyaya uyarlayın diyor. Bu yüzden gerçekten iyi anime oyunu görmek zor. Hele mobil tarafa hiç girmiyorum bile çoğu cebimizdeki parayı tırtıklamaya çalışıyor. Bu yüzden iyi ve kendine özgü bir yapıya sahip olan anime oyunlarına ekstra saygı duyuyorum.
Evet kendine özgü derken Hououin Kyouma’ ile listeye başlamak istedim. Steins;Gate görsel roman türündeki oyunu, gerçekten çok kaliteli ve kendine özgündü. Oynayanların deli gibi sevdiği bu oyuna bir bakın derim. Fakat Görsel Roman türünü sevmiyorsanız oyun size göre olmayacaktır. Bir başka kutuplaştırıcı tür olan Musou’dan da bahsetmemiz gerekiyor. Hack And Slash gibi olan bu türde üstünüze 500 düşman geliyor, ve sizde güç fantezisiyle onları kesiyorsunuz. Bu türde bol bol iyi anime oyunları var. Özellikle Berserk ve One Piece çok fazla bu türe sahip çıktılar. Fakat One Piece Odyssey farklı bir şey deneyerek Sıra tabanlı savaşı kullandı ve bu türün de altından kalkmayı başardı. Yukarda dövüş oyunlarını çok fazla gömsek te Dragon Ball ve JoJo’s Bizarre 2,5D dövüş oyunlarını burada saymazsak olmaz. Gerçekten türü için sağlam dövüş oyunlarını bizlere sunuyordu. Örneğin Dragon Ball FighterZ keyifle deneyimlemiştim. Marvel Vs Capcom tadını bana çok güzel vermeyi başarmıştı. Başarmak demişken çocukluğumdan beri tüm jenerasyonlara öyle ya da böyle Yugioh dijital kart oyunlarını sektörde tutan kimse, hepsine ayrı ayrı teşekkür etmek isterim. Keşke Captain Tsubasa da bu başarıyı sağlayabilseydi. Fakat ilk zamanki oyunlarının başarısına asla tekrardan yakalayamadı. Ama saydığım bu oyunları türü, hep niş kitlelere hitap eden seçimler yaptı. Ana akım Aksiyon oyunlarına en iyi örnek herhalde Attack on Titan oyunlarıdır. Klavye ile oynamanızın imkansız olduğu bu oyunlar, gamepad ile gayet akıcı şekilde devleri kesip biçeceğiniz evrende keyifli vakitler geçirtiyor. Keza Anime’de oyunun içine girdiğimiz Swort Art Online oyunları da MMO türünde ortalama üstü işler yaptı. Fate/Samurai Remnant bir anime uyarlaması olmasa da manga uyarlaması ve tanıdık evreniyle burada olmayı hak etti. Ama fark ettiyseniz 10/10 diyebileceğimiz oyun çok az gibi hatta yok gibi. Fakat bu, anime severleri üzmesin.
Evet, yazımızın başında listeyi sadece Anime’den uyarlanan oyunlar için yazacağımı belirtmiştik. Çünkü önce oyunu çıkıp sonrası anime çıkan çok yapım var. Pokemon, Persona, Tales Serisi , Granblue, Dragon Quest, God Eater Benim de Wii’de keyif alarak oynadığım Inazuma Eleven gibi seçimleri listeye dahil etmedik. Çünkü bunların, önce oyunu çıktı sonra animesi. Yani oyundan animeye uyarlanan yapımlardır. Eğer bunları asıl listeye alsaydık Dmc veya Cyberpunk oyununu bilmeyip animesini izleyen biri, “onlar niye listede yok” diyebilirdi. Lakin bu oyunlar, aslında anime severlerin asıl bakması gereken işler. Özellikle Pokemon ve Persona Dünya markası oldu. Bu oyunlar sizlere çok keyif verecektir. Güncelde ise Pokemon kan kaybetse de Persona ve Yakuza animecilerin bakması gereken oyunlar olarak orada duruyor. (Genshin İmpact ve Honkai Stars’ da unutmamak lazım) Sitenin Sahibi Rafet hocamın konuk olduğu videoyu izlemenizi de öneririm. Böylelikle Hem animeler hem de Japon kültürü odaklı oyunları bu podcast’te keyifle dinlemiş olursunuz. Ve belki de Türkçe dil destekli çıkışını gerçekleştiren Persona 3 Reload ile Persona serisine giriş yaparsınız. Listemiz bu kadardı, elbet unuttuğumuz veya hiç bilmediğimiz yapımlar da vardır. Bu yüzden yorumlarda buluşalım tartışalım. Az ve öz gelen kaliteli animeli oyunlarla kalın.
En İyi Anime Oyunları Listesi
v
Demon
Slayer -Kimetsu no Yaiba- The Hinokami Chronicles
v
My Hero
One’s Justıce 2
v
Naruto
Shippuden: Ultimate Ninja STORM 4
v
Steins;Gate
v
Berserk
and the Band of the Hawk
v
One Piece
Pirate Warriors 4
v
One Piece
Odyssey
v
Dragon
Ball FighterZ
v
JoJo’s
Bizarre Adventure: All-Star Battle R
v
Yugioh
(Nerdeyse Tüm Oyunları)
v
Captain
Tsubasa (Eski Gameboy Advence Oyunları)
v
A.O.T.
Wings of Freedom
v
Sword Art
Online: Fatal Bullet
v
Fate/Samurai
Remnant
v
Çoğu Oyundan
Uyarlanan Ama Anime havasını Yansıtan Diğer Oyunlar: Persona – Pokemon – Grandblue-Yakuza-
Inazuma Eleven- Diseage – Dragon
Quest – God Eater – Tales Serisi – Genshin
İmpact – Honkai Stars
0 Yorum