Hotel Business Simulator inceleme – Mavi Kol

Hotel Business Simulator oyununu inceleme amaçlı olarak talep ettiğim günden beri Midnight Games ve Geekon isimleri nereden tanıdık geliyor diye düşünüyordum. Şimdi, bu oyunun Steam üzerindeki sayfasını açıp, “Beni yapay zeka yaptı!” diye bağıran kadın resmini gördükten sonra emin oldum ki bu şirketler, açık ara fark ile yılın en iyi oyunu olan CANDYLAND: Sweet Survival yapıtının da arkasındaki isimler. Bu yüzden, bu yeni simülasyon yapıtında beni neyin beklediğini tahmin edebiliyorum. Sürprizi kaçırmak gibi olmasın ama o şey sadece yapay zeka. Tahmin edebileceğiniz üzere Hotel Business Simulator, yapay zeka tarafından kötü bir şekilde yapılan bir seslendirme ile başlıyor. Burada aslında hikaye veriliyor ve özetle durum şu: Otel işletmeciliği yapmak istiyorsunuz ve sonunda buna başladınız. Herhalde bu oyundan daha derin bir hikaye beklemiyordunuz? Neyse, bu monoloğu dinledikten sonra oyun, öğretici bölümü sizlere sunuyor. Bu noktada temelleri öğreniyorsunuz ve bunu ilk otel odanızı yaparak deneyimliyorsunuz. Eşyaları da resepsiyondaki bilgisayardan satın almanız gerekiyor. Komik […]

Hotel Business Simulator inceleme – Mavi Kol

Hotel Business Simulator oyununu inceleme amaçlı olarak talep ettiğim günden beri Midnight Games ve Geekon isimleri nereden tanıdık geliyor diye düşünüyordum. Şimdi, bu oyunun Steam üzerindeki sayfasını açıp, “Beni yapay zeka yaptı!” diye bağıran kadın resmini gördükten sonra emin oldum ki bu şirketler, açık ara fark ile yılın en iyi oyunu olan CANDYLAND: Sweet Survival yapıtının da arkasındaki isimler. Bu yüzden, bu yeni simülasyon yapıtında beni neyin beklediğini tahmin edebiliyorum. Sürprizi kaçırmak gibi olmasın ama o şey sadece yapay zeka.

Tahmin edebileceğiniz üzere Hotel Business Simulator, yapay zeka tarafından kötü bir şekilde yapılan bir seslendirme ile başlıyor. Burada aslında hikaye veriliyor ve özetle durum şu: Otel işletmeciliği yapmak istiyorsunuz ve sonunda buna başladınız. Herhalde bu oyundan daha derin bir hikaye beklemiyordunuz? Neyse, bu monoloğu dinledikten sonra oyun, öğretici bölümü sizlere sunuyor. Bu noktada temelleri öğreniyorsunuz ve bunu ilk otel odanızı yaparak deneyimliyorsunuz. Eşyaları da resepsiyondaki bilgisayardan satın almanız gerekiyor.

Komik bir şekilde, Hotel Business Simulator içerisinde bir şey satın aldığınız zaman onun teslimatı bir araçla yapılıyor ama araç, tam olarak otelin önünde durmuyor, biraz ileri gidip, garip bir pozisyonda sizi bekliyor. Sizin de araçla etkileşime geçmeniz gerekiyor ve daha sonra büyülü bir şekilde, satın aldığınız o eşya envanterinizdeki yerini alıyor. Bunun dışındaki konsept gayet basit. Odalarınızda müşteriler kalıyor ve onlar da size hem para kazandırıyor, hem de oteliniz için inceleme yazıyorlar. Daha değerli eşyaları kullanarak tasarımlar yaparsanız, otel kalitesi artıyor.

Bu arada, Hotel Business Simulator, adından da tahmin edebileceğiniz üzere bir iş simülasyonu. Yani, Hotel Renovator gibi tasarıma odaklanmıyor. Daha çok işin ekonomisine giriyorsunuz kağıt üzerinde. Bu yüzden de oyunda çok fazla eşya opsiyonu bulunmuyor ve mevcut olan eşyaların da renklerini filan değiştirmenize izin verilmiyor. Bu ne yazık ki oyunu ciddi anlamda öldürüyor. Sonuçta, işlettiğiniz otelin güzel görünmesini istersiniz, farklı temalara sahip olmasını istersiniz ama oyun bu konuda minimum seviyede içerik sunup, gidiyor. Hayal kırıklığı oldu bu benim için.

Hotel Business Simulator, tamamen yapay zekaya güvenerek yapılmış bir oyun. Bu yapıtın Steam sayfasında yapay zekanın sadece görsel elementler için kullanıldığı belirtiliyor ama daha en başta da söylediğim gibi seslendirmeler de yapay zekaya ait. Yani, ortada belli bir yalan var. Ayrıca daha önce söylediğim gibi pek bir emek de yok. Mesela, oyunda envanterinizi açtığınız zaman karakteriniz eline bir tablet alıyor ama envanteriniz o tablette değil, basit bir arayüz olarak görünüyor. Tabletin ekranı ise siyah kalıyor. Yapay zeka herhalde o görüntüyü tablete aktaramamış…

Hotel Business Simulator oyununun mekaniklerine geri dönecek olursak, insanların kaldığı odalar zamanla kirleniyor, çöp doluyor. Sizin ise temizliği odalar boşaldıktan sonra yapmanız gerekiyor. Yani, bir müşteri odayı boşaltacak, siz de yenisi gelmeden önce temizliği yapacaksınız ama bu temizlik mekaniği de öyle anlatılmaya değer bir şey değil. Ayrıca oyun ilk başlarda tek kişinin idare edebilmesi için çok zor hissettiriyor. Yani, 4-5 farklı odanız varken hem oradaki insanlarla ilgilenmek, hem de temizlik yapmak aşırı bir yoğunluk yaratıyor.

Tabii ki Hotel Business Simulator içerisindeki bu dert, yeni çalışanlar aldıkça ortadan kalkıyor ama bu tip oyunların neredeyse tamamında olduğu gibi bir noktadan sonra denge ortadan kalkıyor ve ya siz, idare edilemeyecek kadar kötü bir mali durumda kalıyorsunuz, ya da oteliniz ile milyarder olma yolunda rahat bir şekilde ilerliyorsunuz. Yalnız, ne kadar paranız olursa olsun, elinizde sadece 1 set çarşafın olması çok komik. Yani, kirlileri biriktirip, topluca yıkamak diye bir şey filan yok. Oyundaki her şeyin sadece tek bir alternatifi var ve o da her zaman temiz.

Eleştirilmesi gereken bir diğer nokta da Hotel Business Simulator, aslında bir iş simülasyonu değil. Yani, otelimizi yönetiyoruz ama oyun, adının hakkını vermiyor. Daha önce bu yüzden ekonomi daha çok kağıt üstünde kalıyor dedim. Yani, iş simülasyonu adına odaların fiyatlarını belirlemek, yapabileceğiniz en derin aksiyon ki o fiyatlarda da tam doğru oranı bulduğunuz zaman bir daha gerisini düşünmeye lüzum kalmıyor. Bir de bu konudan bağımsız olarak otel sahibinin bodrum katında yaşıyor olması da bana çok komik ve abes geldi. Bunu da söylemeden geçmek istemedim.

Hotel Business Simulator

Hotel Business Simulator, bir oyun olarak pek bir şey sunmuyor. Steam platformuna girip, simülasyon oyunlarını aradığınız zaman sayısız opsiyonunuz var ve bu opsiyonlar mutlaka kendi dalında özel bir şey yapmaya çalışıyor. PowerWash Simulator, Contraband Police ve Supermarket Simulator gibi sayısız oyun, mutlaka kendisine ait ilgi çekici bir derinliğe sahip ama bugün incelediğim bu oyunda herhangi bir derinlik veya özellik yok. Bu sanki yeni geliştirilmeye başlanmış bir oyunun ilk adımları gibi hissettiriyor. Ortada ilgi çekici hiçbir şey yok.

Tahmin edebileceğiniz gibi Hotel Business Simulator, pek güzel görünen bir oyun da değil. Bu oyunun bütçesi ücretsiz yapay zeka hizmetlerine gitmiş herhalde. Görsellerden de görebileceğiniz üzere ruhsuz, göze hitap etmeyen bir atmosfer var. Diyaloglar ve monologlar ölü. Müzik ve ses efekti adına var olan şeyler olabildiğince düşük kalitede. Animasyonlar başarısız ve karakter modelleri de basit. Ayrıca oyunun hizmetçilere bakış açısı da pek modern değil. Yani, hizmetçiden ziyade hizmetçi fantezisi yapan bir karakter tasarımı var ortada.

Midnight Games, çok düşük seviyeli oyunları piyasaya sürüyor ve Geekon da yapay zekanın elverdiğince oyun geliştiriyor. Ortaya da bunun gibi oyunlar çıkıyor. Yalnız, CANDYLAND: Sweet Survival oyununa kıyasla, bugün incelediğim Hotel Business Simulator yapıtına bir tık daha yüksek puan vereceğim; en azından bu oyunda birkaç dakikalığına olsa bile oynayıp, görebileceğiniz bazı şeyler var. Bu oyunun bir giderinin olabilmesi için piyasada başka hiçbir benzer oyun olmaması gerekiyor ama kendisine çok benzer bir oyunun adını zaten inceleme yazımda geçirdim.

Şanslısınız ki konu yönetim simülasyonları filan olduğu zaman hem bilgisayarlarda, hem de konsollarda bolca farklı video oyunu mevcut. Hotel Business Simulator için de alternatifler var ve ben onlara yönelmenizi öneriyorum. Bu incelemeyi yazdığım sırada oyun henüz çıkmadı ve bu yüzden de fiyatını bilemiyorum ama her ne olursa olsun, satın alınabilecek bir deneyim değil bu. Hatta, korsan versiyonunu filan da aramayın. Zamanınıza yazık. Alternatif oyunlara bakın, eminim ki onlar aracılığı ile daha hoş deneyimler elde edeceksiniz.

Olumlu

Az da olsa oyalanabileceğiniz birkaç temel mekanik mevcut.

Olumsuz

Otel yönetimi adına yapabildiğiniz pek bir şey yok.

Otel tasarımı adına da yapabildiğiniz pek bir şey yok.

Göze hitap etmeyen, çirkin bir görsel tasarım söz konusu.

Sesler ve müzikler pek dinlenmeyi hak etmiyor.

Benzer Yazılar

Victoria 3: Spheres of Influence inceleme

OYUNLAR 2 ay önce

Victoria 3 gibi karmaşık bir simülasyonda neler olup bittiğine dair en ufak bir ipucunu takip etmeyi başardığınızda, kaçamayacağınız bir dünya haline geliyor kendisi. Dahası, Sphere of Influence isimli ek paketin yeni eklentileri, bu video oyununa atlayıp ülkenizi zafere taşımak ya da iflasa sürüklemek için mükemmel bir zaman olarak sunuluyor. Bu oyunu ilk oynadığımda, ekonomik ve politik sistemlerinin ne kadar derin olduğunu kavrayamamıştım ve bu simülatörün ne kadar karmaşık olduğunu fark etmiştim. İşte bu ek paket, oyunu daha da derinleştiriyor. Sizi tarihsel olarak doğru bir senaryoya götüren basit bir simülatör değil Victoria 3. Aslında tam tersi. Herhangi bir ülkeyi seçip hayali senaryolara sokabilir ve tarihin akışını değiştirebilirsiniz. Bu video oyununun her özelliğinin incelikleri harika olsa da Sphere of Influence çok daha fazlasını ekliyor. Bunun da ötesinde, harika olsa da yine de oyuna başlama sürecini yeni oyuncular çok kolaylaştırmıyor. Eğer bu oyunu ilk kez oynuyorsanız, hikayeyi oluşturan kişinin siz olduğunuzu bilmelisiniz. Zafere […]

First Dwarf ön inceleme – Mavi Kol

OYUNLAR 2 ay önce

Cücelerin harika birer mühendis olup, başka bir şey olamadığı klişesi şimdi de First Dwarf isimli bir Erken Erişim oyunu ile karşımıza çıktı. Aslında gayet güzel müzikler ve çizgi film tarzı, ilgi çekici bir sinematik ile başlayan bu video oyununda önce Viking temasını görüyoruz, sonra cüceleri görüyoruz, sonra karşımıza robotlar çıkıyor ve işin içine bir de küçük ejderhalar giriyor… Tüm bunlar olurken de uçan bir gemidesiniz tabii ki. Gemimiz uçan bir adaya düşüyor ve burada da bizim hayatta kalma maceramız başlıyor. Bu arada, ejderha da İngilizce konuşuyor. First Dwarf; materyal toplama, eşya üretme, keşif yapma, hayatta kalma ve savaşma elementlerine odaklanıyor. Oyunda yapmanız gereken ilk şey etraftan biraz materyal toplamak ve kendinize bir üs kurmak. Bu arada, oyundaki binalar elektrik yerine mana kullanıyor. Bu yüzden üssünüzü yaparken, mana kaynağı olan bir yere gitmeniz en akıllıca olanı. Oyunda bunun gibi birkaç ufak tefek detay mevcut. Oyundaki ilk anlarımız odun kesmek, taş çıkartmak, […]

Sons of the Forest inceleme

OYUNLAR 2 ay önce

Sons of the Forest içerisinde ilk kez birini gerçekten öldürdüğünüz zamanı unutmak oldukça güç. Benim için bu an, hasar almış ama her zaman güvenilir kalmayı başaran takım arkadaşım Kelvin ile uzak adaya ilk iniş yaptığımızda ya da yamyam yerlilerle sadece bir mızrak ile karşı karşıya geldiğimde yaşanmadı aslında. Belki de bu ada, sözde canavarların yerine geçerek, insanlığı uçuruma itmenin ne kadar istekli olduğunu görmek için bir test. Belki de gerçekten “ormanın oğullarıyız”, kim bilir? Tüm bunları sesli düşünürken Kelvin tabii ki beni pek dinlemedi. Kelvin, boş boş başını salladı ve daha fazla odun toplamaya devam etti ama anlattığım bu şey, girdikten neredeyse tam bir yıl sonra erken erişimden çıkan oyunun yalnızca bir bileşeni. Diğer tarafta ise kurgu ve hikaye var. PuffCorp şirketinin CEO pozisyonunda yer alan Edward Puffton olarak, karımız Barbara ve kızımız Virginia kaybolduktan sonra onları bulmak için Site 2 olarak adlandırılan gizemli bir adaya gidiyoruz. Çok geçmeden helikopteriniz […]

0 Yorum

Yorum Yaz

Rastgele

Web sitemiz, gezinme deneyiminizi ve ilgili bilgileri sağlamak için çerezleri kullanır. Web sitemizi kullanmaya devam etmeden önce, şunları kabul etmiş olursunuz.