Hotel Renovator inceleme – Mavi Kol

Günümüzde birçok farklı tür için bir oyun bulunuyor. Uçak sürmek, market yönetmek, oyun geliştirmek ve çok daha fazlasını yapabilmek video oyunları sayesinde mümkün. Bu tarz farklı deneyimler yaşatmayı hedefleyen yönetim ve simülasyon oyunlardan bir diğeri ise orijinal olarak 2023 yılında PC için piyasaya sürülmüş, şimdi ise konsollar için çıkan Hotel Renovator. Two Horizons tarafından geliştirilen ve kendilerinin piyasaya sürdüğü ilk oyun olan bu yapıtın arkasındaki dağıtımcı şirket ise Expeditions: A MudRunner Game ve Banishers: Ghosts of New Eden gibi birbirinden çeşitli oyunlardan hatırlayabileceğiniz Focus Entertainment. Adından da tahmin edebileceğiniz üzere Hotel Renovator oyununda kendimize ait bir otelimiz oluyor ve onu baştan yaratıyoruz. Aldığımı otel tabii ki berbat bir durumda ve yapmamız gereken ilk şey, odaları tek tek temizlemek. Oyunda bunu yapabilmeniz için birçok farklı aracınız bulunuyor. Duvar kağıtlarını sökmek, yerlerdeki pislikleri süpürmek, istemediğiniz eşyaları parçalamak ve çok daha fazlasını yapabiliyorsunuz bir odayı sıfırlamak için. Daha sonra da aynı odayı birbirinden […]

Hotel Renovator inceleme – Mavi Kol

Günümüzde birçok farklı tür için bir oyun bulunuyor. Uçak sürmek, market yönetmek, oyun geliştirmek ve çok daha fazlasını yapabilmek video oyunları sayesinde mümkün. Bu tarz farklı deneyimler yaşatmayı hedefleyen yönetim ve simülasyon oyunlardan bir diğeri ise orijinal olarak 2023 yılında PC için piyasaya sürülmüş, şimdi ise konsollar için çıkan Hotel Renovator. Two Horizons tarafından geliştirilen ve kendilerinin piyasaya sürdüğü ilk oyun olan bu yapıtın arkasındaki dağıtımcı şirket ise Expeditions: A MudRunner Game ve Banishers: Ghosts of New Eden gibi birbirinden çeşitli oyunlardan hatırlayabileceğiniz Focus Entertainment.

Adından da tahmin edebileceğiniz üzere Hotel Renovator oyununda kendimize ait bir otelimiz oluyor ve onu baştan yaratıyoruz. Aldığımı otel tabii ki berbat bir durumda ve yapmamız gereken ilk şey, odaları tek tek temizlemek. Oyunda bunu yapabilmeniz için birçok farklı aracınız bulunuyor. Duvar kağıtlarını sökmek, yerlerdeki pislikleri süpürmek, istemediğiniz eşyaları parçalamak ve çok daha fazlasını yapabiliyorsunuz bir odayı sıfırlamak için. Daha sonra da aynı odayı birbirinden farklı tarzlarda tasarlamanız gerekiyor. Oyunda bunu yapabilmeniz için binlerce farklı parça bulunuyor ve oyun, kağıt üzerinde kreatif olmanızı istiyor. Tabii sadece kağıt üzerinde…

Hotel Renovator içerisindeki tek amacınız odaları ve otelin geri kalanını baştan yaratmak değil. Sonuçta, bunu yapıyor olmanızın bir nedeni olması gerekiyor ve o neden, otel yönetimi. Bu oyun içerisinde kiralayabileceğiniz odaların her birinin standardı farklı olabiliyor, buna göre farklı fiyatlandırmalar biçilebiliyor ve hatta müşterilerinizin farklı ihtiyaçları olabiliyor. Yalnız, kreatif yapı gibi bu da sadece kağıt üzerinde ilgi çekici görünüyor. Yani, oyunu oynarken rol yapmıyorsanız, odaları sürekli “min-max” yapmak isteyeceksiniz; oyun sizi isteyerek veya istemeyerek bence buna yönlendiriyor. Bu da uzun vadede biraz keyfi kaçırıyor bence.

Kreatiflik konusunda da Hotel Renovator, öyle bir şekilde tasarlanmış ki aslında kreatif olma, oyunun yapısına karşı çıkıyor. Oyundaki her eşya belli bir yıldız ile derecelendiriliyor ve sizin amacınız tabii ki en iyi otele sahip olmak. Bir yıldızlı oda ile beş yıldızlı oda arasında inanılmaz büyük bir gelir farkı bulunuyor ve o farkı gördükten sonra bir yıldızlı odalarla rol yapmak gerçekten zor. Sürekli beş yıldızlı oda istiyorsunuz ve bu da oyunun yaratıcılığını öldürüyor. Bu derecelendirme sistemi daha farklı bir şekilde entegre edilebilseydi veya maddi etkisi daha az olsaydı, olumlu konuşabilirdim ama şu anda oyunun durumu kreatifliği pek öne çıkarmıyor.

Hotel Renovator içerisinde binlerce oda eşyaları, dekoratif ögeler filan var ama siz sürekli beş yıldızlı parçalara bağlı kalacağınız için kısa bir süre sonra bütün odalar aynı görünmeye başlıyor. Yani, eşyalar arasındaki farklılık yıldızlar arasında sadece. Yani, her yıldızın kendi içerisindeki eşya sayısı yeterince farklı değil. Odaları kendi zevkinizce, yıldızlara bağlı kalmadan tasarlamaya başladığınız zaman ise ne yazık ki daha kalitesiz odalar aracılığı ile oyun sizi cezalandırıyor. Böyle bir sistemin, kreatif olabileceğinizi belirttiği bir oyunda ne işi var, gerçekten merak ediyorum. Yani, belli bir ilerleme hissi filan da sunmuyor bu sistem, sadece zevki öldürüyor.

Hotel Renovator içerisinde bir hikaye ve kum havuzu modu bulunuyor. Bir diğer problem de bu noktada karşımıza çıkıyor. Oyunu, serbest yapısı ile dikkat çekmesi gereken kum havuzu modunda açtığınız zaman bile odaların gereksinimleri oluyor ve bu gereksinimler de iki tane A eşyası, iki tane B eşyası, iki tane C eşyası oluyor. Bu gereksinimler neden var? Hadi, hikaye modunu geçtim, tamamen serbest olmamız gereken kum havuzu modunda neden böyle saçma bir şey var? Ben neden her odaya en azından iki adet tablo asmak zorundayım? Bu oyun daha çok House Flipper ile aynı kulvarda ve o oyun (ve ikinci oyunu) katlarca daha fazla kreatif hissettiriyor.

Bir diğer problem ise Hotel Renovator oyununun biraz fazla kolay hissettirmesi. Yani, oyunda bir noktayı geçtikten sonra ihtiyacınız olandan milyonlarca daha fazla paraya sahip olabiliyorsunuz ve bunları harcayabileceğiniz hiçbir şey yok. Yani, otelinize restoran filan açabilirsiniz ama eninde sonunda onlar da üzerine harcadığınız paranın katlarca fazlasını kazandıracak. Tüm bunlar 20-25 saatlik bir oyunda yaşanabilir, illa yüzlerce saat ilerlemenize de gerek yok yani. Oyunda para harcayabileceğiniz bir yer olmadığı için para kazanmak değersizleşiyor ve bu da oyunu oynama isteğinizi söndürüyor. Sonuçta, başarınızı ölçen şey kazandığınız para.

Hotel Renovator oyununu aşağı çeken başka bir element de çok kalitesiz hissettirmesi. Yani, oyunda çok fazla hata var, yaşam kalitesi seviyesinde eksiklikler mevcut ve performans pek de optimize edilmiş değil. Yani, oyunun temelini sevseniz bile, kreatif olma konusunda yaptığım yorumlar sizi etkilemiyor olsa bile bahsetmiş olduğum problemler sürekli sizi oyundan soğutmak için çalışıyor. Problemler haricinde, oyunda olmayan ama olması gereken şeyler de can sıkıcı. Mesela, neden tasarım yaparken yapışkan bir ızgara sistemi kullanamıyoruz? Ayrıca, neden oyundaki her karakter modeli birbiriyle aynı? Otel lobisinde aynı çalışandan tam 10 farklı kişi var.

Hotel Renovator

Hotel Renovator, oynaması kesinlikle eğlenceli bir video oyunu ve eğer türü seviyorsanız, bu oyundan 50 saat filan çıkartabilirsiniz ama yaşadığınız deneyim, yukarıda bahsettiğim sebeplerden ötürü kusursuz olmayacak. Hatta zaman zaman kaliteli bile olmayacak. Yani, o değersiz paranızı verip, kurduğunuz restoranı neden hiçbir karakter kullanmıyor? Neden ek paketi satın almadım diye otelin bir kısmı kullanılmaz görünüyor? Neden böyle bir video oyununda tasarımlarımızı gösterebilmemiz için bir fotoğraf modu yok? Özellikle de House Flipper gibi bir oyun serisi varken, bu oyun tam olarak ne yapmaya çalışıyor? Ekonomi de basit, kreatiflik de…

En azından Hotel Renovator oyununun görselliği fena değil. Yani, PlayStation 5 konsolumda kesinlikle daha güzel görünen oyunlar oynadım ama bu yapıt da öyle kötü görünmüyordu. Performans da kesinlikle kötü değil. Arada sırada takılmalar filan yaşanıyor ama genel anlamda stabil bir 60 FPS elde ediyorsunuz. Ses ve müzik cephesi de oyunun kesinlikle bütçesinin kısıldığı alan. Yani, oyunda akılda kalıcı herhangi bir ses ve müzik mevcut değil ve bu biraz hayal kırıklığı yaratıyor bende. Yani, müzik için Spotify filan kullanmak kolay ama oyun ne yapıyor bu sırada? Ben bunları oyundan dinlemeyi, oyunun kulağıma hitap etmesini tercih ederim.

Durumu özetlemek gerekirse Hotel Renovator, temeli sağlam olan ama üzerinde çok fazla hata bulunduran bir deneyim. Özellikle de piyasada House Flipper serisi gibi çok daha kaliteli alternatifler varken bu oyuna karşı ilgi göstermek oldukça zor olabilir. Yani, eğer henüz bahsettiğim o seriyi oynamadıysanız, ben direkt ona yönelmenizi öneririm. Yok, o seriyi oynadıysanız, sıkıldıysanız ve yeni bir şeyler arıyorsanız, bu yeni oyuna bir şans verebilirsiniz. Yine de unutmamanız gerekiyor ki elde edeceğiniz deneyim çok da cilalanmış bir seviyede olmayacak. Oyun hala destekleniyor ve hatalar düzeltilebilir ama ben bu incelemeyi yazarken bir şey gerçekleşmedi.

Hotel Renovator; Steam üzerinde 18 USD, PlayStation Store üzerinde 630 TL ve Microsoft Store üzerinde de 625 TL. Yani, en ucuz seçenek, USD üzerinden satıyor olmasına rağmen Steam. Açıkçası ben de oyunun bu sürümünü öneririm. En azından sunum cephesinde bir tık daha yukarı çıkabilirsiniz; donanımınıza da bağlı olarak daha iyi bir görsellik ve daha stabil bir performans elde edebilirsiniz ama günümüz ekonomisinde bir video oyununun 630 TL olması da pek görülmüş bir şey değil. Bundan çok daha kalitesiz video oyunları bile en azından 1.000 TL üzerinden satılıyor. Yani, oyun budur; paranızı nasıl harcayacağınız size kalmış.

Olumlu

Rahatlatıcı, sakin ve kendinizi kaptırdığınız zaman eğlenceli bir oynanış döngüsüne sahip.

Oyunu anlaması ve öğrenmesi oldukça kolay; kendisini yeterince kısa ve net bir şekilde açıklıyor.

Oyunun yüzeysel yapısının üstesinden gelirseniz özgürce tasarım yapmak derinleşiyor.

Çok ufak ve basit de olsa bir hikayesi var ve oyuna en azından anlam katmaya çalışıyor.

Olumsuz

Kreatif olmanız gerekiyor ama bunun aksi için çalışan temel oyun mekanikleri var.

Temel oda gereksinimleri gibi mekanikler çok yüzeysel ve oyunu vasat bir hale sokuyor.

Kısa bir süre sonra oyun çok kolaylaşıyor ve kazandığınız parayı harcayarak bir yer yok.

Aklınıza gelemeyecek kadar fazla oyun içi hata, cila problemi ve yaşam kalitesi eksikliği var.

Benzer Yazılar

Victoria 3: Spheres of Influence inceleme

OYUNLAR 2 ay önce

Victoria 3 gibi karmaşık bir simülasyonda neler olup bittiğine dair en ufak bir ipucunu takip etmeyi başardığınızda, kaçamayacağınız bir dünya haline geliyor kendisi. Dahası, Sphere of Influence isimli ek paketin yeni eklentileri, bu video oyununa atlayıp ülkenizi zafere taşımak ya da iflasa sürüklemek için mükemmel bir zaman olarak sunuluyor. Bu oyunu ilk oynadığımda, ekonomik ve politik sistemlerinin ne kadar derin olduğunu kavrayamamıştım ve bu simülatörün ne kadar karmaşık olduğunu fark etmiştim. İşte bu ek paket, oyunu daha da derinleştiriyor. Sizi tarihsel olarak doğru bir senaryoya götüren basit bir simülatör değil Victoria 3. Aslında tam tersi. Herhangi bir ülkeyi seçip hayali senaryolara sokabilir ve tarihin akışını değiştirebilirsiniz. Bu video oyununun her özelliğinin incelikleri harika olsa da Sphere of Influence çok daha fazlasını ekliyor. Bunun da ötesinde, harika olsa da yine de oyuna başlama sürecini yeni oyuncular çok kolaylaştırmıyor. Eğer bu oyunu ilk kez oynuyorsanız, hikayeyi oluşturan kişinin siz olduğunuzu bilmelisiniz. Zafere […]

First Dwarf ön inceleme – Mavi Kol

OYUNLAR 2 ay önce

Cücelerin harika birer mühendis olup, başka bir şey olamadığı klişesi şimdi de First Dwarf isimli bir Erken Erişim oyunu ile karşımıza çıktı. Aslında gayet güzel müzikler ve çizgi film tarzı, ilgi çekici bir sinematik ile başlayan bu video oyununda önce Viking temasını görüyoruz, sonra cüceleri görüyoruz, sonra karşımıza robotlar çıkıyor ve işin içine bir de küçük ejderhalar giriyor… Tüm bunlar olurken de uçan bir gemidesiniz tabii ki. Gemimiz uçan bir adaya düşüyor ve burada da bizim hayatta kalma maceramız başlıyor. Bu arada, ejderha da İngilizce konuşuyor. First Dwarf; materyal toplama, eşya üretme, keşif yapma, hayatta kalma ve savaşma elementlerine odaklanıyor. Oyunda yapmanız gereken ilk şey etraftan biraz materyal toplamak ve kendinize bir üs kurmak. Bu arada, oyundaki binalar elektrik yerine mana kullanıyor. Bu yüzden üssünüzü yaparken, mana kaynağı olan bir yere gitmeniz en akıllıca olanı. Oyunda bunun gibi birkaç ufak tefek detay mevcut. Oyundaki ilk anlarımız odun kesmek, taş çıkartmak, […]

Sons of the Forest inceleme

OYUNLAR 2 ay önce

Sons of the Forest içerisinde ilk kez birini gerçekten öldürdüğünüz zamanı unutmak oldukça güç. Benim için bu an, hasar almış ama her zaman güvenilir kalmayı başaran takım arkadaşım Kelvin ile uzak adaya ilk iniş yaptığımızda ya da yamyam yerlilerle sadece bir mızrak ile karşı karşıya geldiğimde yaşanmadı aslında. Belki de bu ada, sözde canavarların yerine geçerek, insanlığı uçuruma itmenin ne kadar istekli olduğunu görmek için bir test. Belki de gerçekten “ormanın oğullarıyız”, kim bilir? Tüm bunları sesli düşünürken Kelvin tabii ki beni pek dinlemedi. Kelvin, boş boş başını salladı ve daha fazla odun toplamaya devam etti ama anlattığım bu şey, girdikten neredeyse tam bir yıl sonra erken erişimden çıkan oyunun yalnızca bir bileşeni. Diğer tarafta ise kurgu ve hikaye var. PuffCorp şirketinin CEO pozisyonunda yer alan Edward Puffton olarak, karımız Barbara ve kızımız Virginia kaybolduktan sonra onları bulmak için Site 2 olarak adlandırılan gizemli bir adaya gidiyoruz. Çok geçmeden helikopteriniz […]

0 Yorum

Yorum Yaz

Rastgele

Web sitemiz, gezinme deneyiminizi ve ilgili bilgileri sağlamak için çerezleri kullanır. Web sitemizi kullanmaya devam etmeden önce, şunları kabul etmiş olursunuz.