Jack Holmes: Master of Puppets inceleme

2023 yılında oyuncuların karşısına yeni bir korku oyunu çıkmıştı. Özellikle de P.T. ile yapılan benzetmelerle ilgi çeken Jack Holmes: Master of Puppets, 11 Ağustos 2023 tarihinde açılış bölümü ile bir nevi demo deneyimi sunmuştu oyunculara. Aradan geçen bunlarca ay sonra bahsi geçen oyun, bilgisayar ve konsollar için çıkışını gerçekleştirdi. Ben de bu oyunun PlayStation 5 versiyonunu inceleme şansı elde ettim. Şimdi de o yazı ile karşınızdayım. Jack Holmes: Master of Puppets oyununun ücretsiz olan açılış bölümünde 12 yaşındaki bir çocuğu kontrol ediyorduk. Eddie isimli o çocuk, ailesi ile birlikte bir eğlence parkına gidiyordu ve daha sonra günleri adeta bir kabusa dönüşüyordu. Korku oyunu oynuyoruz, ne bekliyordunuz? Açılış bölümü genellikle parkın dış bölümlerinde geçiyordu ve küçük bir çocuk olarak bizim için özel olarak koyulan tuzaklardan kaçmaya çalışıyorduk. Şimdi ise Jack olarak aynı dünyaya adım atıyoruz. Jack Holmes: Master of Puppets oyununun final sürümünde Jack olarak çok daha büyük bir insanız ve […]

Jack Holmes: Master of Puppets inceleme

2023 yılında oyuncuların karşısına yeni bir korku oyunu çıkmıştı. Özellikle de P.T. ile yapılan benzetmelerle ilgi çeken Jack Holmes: Master of Puppets, 11 Ağustos 2023 tarihinde açılış bölümü ile bir nevi demo deneyimi sunmuştu oyunculara. Aradan geçen bunlarca ay sonra bahsi geçen oyun, bilgisayar ve konsollar için çıkışını gerçekleştirdi. Ben de bu oyunun PlayStation 5 versiyonunu inceleme şansı elde ettim. Şimdi de o yazı ile karşınızdayım.

Jack Holmes: Master of Puppets oyununun ücretsiz olan açılış bölümünde 12 yaşındaki bir çocuğu kontrol ediyorduk. Eddie isimli o çocuk, ailesi ile birlikte bir eğlence parkına gidiyordu ve daha sonra günleri adeta bir kabusa dönüşüyordu. Korku oyunu oynuyoruz, ne bekliyordunuz? Açılış bölümü genellikle parkın dış bölümlerinde geçiyordu ve küçük bir çocuk olarak bizim için özel olarak koyulan tuzaklardan kaçmaya çalışıyorduk. Şimdi ise Jack olarak aynı dünyaya adım atıyoruz.

Jack Holmes: Master of Puppets oyununun final sürümünde Jack olarak çok daha büyük bir insanız ve o kadar işsiz bir durumdayız ki bizi reddetmiş olan ailemizin işini devam ettirme kararı alıyoruz. Bu iş tabii ki kısa bir süre sonra bütün önemini kaybediyor; korkutucu bir eğlence parkında hayatta kalmaya çalışıyoruz. Aslında ücretsiz açılış bölümünden de tahmin edebileceğiniz üzere çocuklar üzerinde deneyler yapılan korkutucu bir mekandayız ve buradan sağ çıkmamış gerekiyor.

Jack, bir çocuk değil ama ne yazık ki korkutucu şeyler onu es geçmiyor. Jack Holmes: Master of Puppets, 3-4 saatlik bir oyun deneyimi sunuyor ve bu deneyim sırasında hikayenin belli bir önemi var. Bu yüzden çok da detay paylaşmak istemiyorum ama oyun daha önce görmediğiniz bir şey yapmıyor hikaye kategorisinde. Yani, anlatılan hikaye kesinlikle fena değil ve öyle kalitesiz hissettirmiyor ama aynı zamanda övülebilecek pek bir noktaya da sahip değil.

Jack Holmes: Master of Puppets, basit bir yürüme simülasyonu değil. Korku dolu bölümleri keşfederken kendinizi savunmanız ve canınıza dikkat etmeniz gerekiyor. Bunun haricinde her şey klasik bir yürüme simülasyonu gibi hissettiriyor tabii ki. Silah kullanımı bence fena değil ve korkutucu yaratıklara, animatroniklere ve çok daha fazlasına saldırmak kaliteli hissettiriyor. Tabii bu sırada dikkat etmemiz gereken tuzaklar ve çözmemiz gereken bulmacalar da bizi bekliyor.

Jack Holmes: Master of Puppets, bir eğlence parkında yer aldığı için aslında büyük bir avantajı var ve o avantajını en iyi şekilde kullanıyor. Eğlence parklarında birden fazla tema olur ve oyun, şahane bir şekilde sürekli yeni temalara sokuyor sizi. Bu yüzden keşfettiğiniz bölümlerin tamamı benzersiz hissettiriyor. Aynı anda o temalara uygun düşmanlar ve bölüm sonu canavarları ile savaşıyorsunuz. Bu sırada, birkaç basit “jump-scare” anı da bulunuyor ne yazık ki.

Jack Holmes: Master of Puppets içerisinde korku anlarından sizi uzaklaştıracak tek şey bulmacalar da değil, aynı zamanda birkaç eğlence parkı oyuncağına binebiliyorsunuz, hız trenlerini sürebiliyorsunuz. Bunlar tabii ki dikkat dağıtıcı şeyler olmanın ötesine geçemiyor. Zaten aklınız sürekli silahınızda kaç mermi kaldı ve ne kadar daha canınız var gibi sorularda takılı kalıyor genelde. Eğer dikkatsiz olursanız, oyunu kendiniz için gerçekten zorlaştırabiliyorsunuz.

Jack Holmes: Master of Puppets hakkında kurduğum bu cümleler size Resident Evil ve Silent Hill gibi serileri anımsatıyor olabilir. Bu konuda haklısınız; oyunun o serilerden yer yer ilham aldığı, özellikle de mekaniklerinde bunu yaptığını çok net görebiliyorsunuz. Güvenli odalara girip, kayıt yaparken kendimi bu klasik oyunları oynuyormuş gibi hissettim açıkçası. Yine de bunu olumsuz bir şey olarak söylemiyorum. Oyun, kendisine ait, orijinal anlara da sahip.

Jack Holmes: Master of Puppets

Jack Holmes: Master of Puppets, Unreal Engine 4 ile geliştirilmiş olan bağımsız bir video oyunu. Bu kurduğum cümlenin tamamını oyun boyunca sürekli olarak hissedebiliyorsunuz. Yani, oyunun görselliği kesinlikle ben bir “Unreal Engine oyunuyum!” diye bağırıyor ama bir diğer yandan da bağımsız oyun geliştirme ortamının o kötü anlamdaki acayiplik ve yer yer düşük kaliteli olma durumu mevcut. Yalnız, bu oyun sadece herhangi bir bağımsız yapıt değil; bu oyunu sadece tek bir kişi geliştirdi ve bu yüzden bahsettiğim problemlerin üzerine çok fazla gitmedim.

Jack Holmes: Master of Puppets oyununun size anlatmaya çalıştığı hikaye zaman zaman gülünç derecede kreatif olabiliyor, karakter ve düşman modelleri kalitesizliğini en garip şekillerde belli ediyor, kalıplaşmış mekanikleri deneyimliyoruz, teknik açıdan yaratıcılık görmüyoruz ve ezberci bir deneyim yaşıyoruz. Yine de bu eğlencesiz bir hal almıyor. Tek bir kişinin bu kreatif vizyonu güzel bir şekilde işliyor oyun boyunca ve en azından atmosfer ve hikaye için oyunun 3-4 saatlik deneyimine katlanmak istiyorsunuz ki bu deneyim öyle çok berbat bir halde de değil.

Jack Holmes: Master of Puppets oyununun inanılmaz başarılı alanları da var. Mesela, bölüm tasarımlarında o alanlara ve atmosfere gösterilen özen şahane. Hikayenin anlatıldığı tempo da bence kusursuz. Oyun, bütün süresi boyunca sizi kendisine çekmeyi başarıyor ve kafanızdaki soru işaretleri ile sürekli o merakınızı besleyerek oyunu oynuyorsunuz. Evet, belki bu oyunun bütçesi biraz daha fazla olsaydı, arkasında daha fazla iş gücü olsaydı, her açıdan daha da iyisini belki görebilirdik ama oyunun bu hali da göz ardı edilebilecek seviyede değil bence.

Video oyunu dünyasında Jack Holmes: Master of Puppets gibi birçok deneyim var. Yalnız, bu benzerlik daha çok oyunun genel yapısı ve bütçesi ile alakalı. Bağımsız oyunlar kategorisinde genel olarak daha kreatif işler görüyoruz ve bu oyun da bence onlardan bir tanesi. Bu yüzden eğer ilginizi çekerse 8 USD karşılığında bu yapıtı deneyebilirsiniz. Tabii bu Steam üzerindeki fiyatı. Benim oyunu oynayıp, incelediğim platformda ülkemiz için belirlenen fiyat henüz belli değil ama inceleme kodunu temin eden ajansın söylediğine göre 20 USD olacak ABD içerisinde.

Jack Holmes: Master of Puppets

Olumlu

Yer yer oldukça kreatif duruyor.

Hikayesi ilgi çekiciliğini kaybetmiyor.

3-4 saatlik süresi ile yeteri kadar oynanıyor ve tam zamanında final veriyor.

Olumsuz

Bağımsız ve tek kişilik geliştirme takımının yapabildikleri de bir yere kadar…

Teknik açıdan yapılan yeni bir şey yok.

Benzer Yazılar

The Bridge Curse 2: The Extrication inceleme

OYUNLAR 5 saat önce

Günümüzde direkt olarak filmleri temel alan oyunların sayısı azalmaya başladı. Geçmişte öyle değildi tabii ki; sürekli filmlere bağlı oyunlar çıkıyordu ve başarısız oluyordu. Muhtemelen bu sebepten ötürü o tip oyunların sayısı azalırken, 2022 yılına ait The Bridge Curse: Road to Salvation oyunu, şaşırtıcı bir şekilde bu yolu takip etmemişti. Aynı isme sahip filmin bir oyunu olarak sunulan o yapıt oldukça sevilen bir korku oyunu olmayı başarmıştı. Aradan iki yıl geçti ve yine aynı filmi temel alan The Bridge Curse 2: The Extrication ile tanıştık. The Bridge Curse 2: The Extrication, temelinde aslında bir korku ve hayatta kalma oyunu. Birinci şahıs bakış açısından deneyimlediğimiz bu yapıtta kontrol edebileceğimiz dört farklı karakter bulunuyor. Tayvan içerisinde yer alan ve hayalet hikayeleri ile ünlü olan Wen Hua Üniversitesi ise oyun alanımız. İlk oyunda olduğu gibi bu yapıtın içerisinde de hayaletlerden kaçıyoruz, bulmaca çözüyoruz ve hikayenin ucunda yer alan o düğümü çözmeye çalışıyoruz. Tabii bu […]

QRD Spark N5 inceleme – Mavi Kol

OYUNLAR 1 gün önce

Genelde nadiren donanım incelemesi yapıyorum ve bu incelemeler de genellikle kendi satın aldığım ürünlere ait oluyor. QRD Spark N5 ile durum böyle değil. Kısa bir süre önce inceleme amaçlı olarak elime geçen bu kontrolcü, QRD şirketinin şu anda en çok satan ürünlerinden bir tanesi ve bunun en büyük sebeplerinden bazıları da fiyat açısından uygun ve aynı zamanda analog çubuklarında Hall Effect teknolojisini kullanıyor olması. Bu demek oluyor ki DualSense veya DualShock 4 ürünlerine kıyasla, bu kontrolcüde analog çubuğu kayması (stick drift) probleminin yaşanması çok daha nadir ve doğal olarak ürünün ömrü de ciddi anlamda daha uzun sürüyor. Özetle söylemek gerekirse; PlayStation, Xbox ve Nintendo cephelerindeki kontrolcülerin tamamı elektronik devreler aracılığı ile sizin analog çubuklarını oynattığınızı anlıyor. Bu, yapısı gereği çabuk bozulan ve kayma problemine yol açan bir sistem. Hall Effect teknolojisi ise aynı şeyi manyetik alanlar yardımı ile yaptığı için problem yaşanması çok daha nadir oluyor; manyetik alanların arasına partikül […]

Fabledom inceleme – Mavi Kol

OYUNLAR 2 gün önce

Birlikte büyüdüğümüz masalları temeline alan Fabledom; rastgele üretilmiş haritalarda, kendi krallığımızı kurup, büyütmemize olanak sağlıyor. Oyunun ilk açılışından itibaren bizi karşılayan dış ses de zaten doğrudan bir masalın içinde olduğumuzu bize ilk dakikadan hissettirmeye başlıyor. Oyun boyunca belirli aralıklarla bizimle de iletişime geçmeye devam eden bu dış ses ise bazen yol gösterici olarak bize yardımcı oluyor, bazen de takibimizden kaçırdığımız gelişmelerle ilgili bize güncellemeler sağlıyor. Oyuna başlamadan önce bizden krallığımızın konumunu seçmemiz ve ardından da kendimiz ve krallığımızla ilgili bilgileri oluşturmamız isteniyor. Oyunu hangi rolde oynamak istediğimizi de bu kısımda seçiyoruz. İstersek kral ve kraliçe, istersek de prens veya prenses olarak oynayabiliyoruz bu oyunu. Burada yaptığımız seçimin aslında oyunumuza pek de büyük bir etkisi bulunmuyor. Sadece oyunun en başında bize bir başlangıç hikayesi anlatılıyor ve bu kısımda çok ama çok ufak bir değişikliğe neden oluyor bu yaptığımız seçim. Krallığımız ve karakterimiz hakkında her şeyimiz hazır olduğunda, oyuna başlamadan önce içine […]

0 Yorum

Yorum Yaz

Rastgele

Web sitemiz, gezinme deneyiminizi ve ilgili bilgileri sağlamak için çerezleri kullanır. Web sitemizi kullanmaya devam etmeden önce, şunları kabul etmiş olursunuz.