Pokemon İncelemesi

Yönetmen: Kunihiko Yuyama Stüdyo: OLM Tür: Aksiyon, Fantastik, Komedi Yapım Yılı: 1997 Bölüm Sayısı: 52 Anime Puanı: 10/7.5 En büyük Pokémon hayranlarından biriyimdir. Oyunları, figürleri beni hep mutlu etmiştir. Uzun zamandır Pokémon’un ilk sezonunu pek hatırlamayınca bir inceleme yazmaya karar verdim. İlk sezon 82 bölüm değil mi? Neden 52 yazıyor? Derseniz geçmiş dönemlerde standart bir anime ortalama 52 bölüm olarak kabul edilirdi. Japonya pazarında böyle olmasa da Amerika ve diğer kısımlarda böyle görülürdü. Araştırdığım kadarı ile ingilizce dublajını yapan 4kids’te geçmişte 52 bölümlük bir paket satın almış. Hikayenin devam edip etmemesi pek umurlarında olmadan Indigo Ligi ortasında bitirilmiş. Günümüzde de resmi olarak yabancı netflix’ten veya Pokémon şirketinin resmi uygulaması olan Pokémon TV’den izlemek isterseniz 52 bölüm olarak görünüyor. İlk sezonun hikayesi “The Breeding Center” ile son bulmuş diyebiliriz.Pokémon’un hikayesini bilmeyen çok az insan vardır ancak kısaca bahsetmek gerekirse:Pokémon dediğimiz canlılar bir nevi gerçek hayattaki hayvanlar ancak her birinin kendisine ait […]

Pokemon İncelemesi

Yönetmen: Kunihiko Yuyama
Stüdyo: OLM
Tür: Aksiyon, Fantastik, Komedi
Yapım Yılı: 1997
Bölüm Sayısı: 52
Anime Puanı: 10/7.5

En büyük Pokémon hayranlarından biriyimdir. Oyunları, figürleri beni hep mutlu etmiştir. Uzun zamandır Pokémon’un ilk sezonunu pek hatırlamayınca bir inceleme yazmaya karar verdim. İlk sezon 82 bölüm değil mi? Neden 52 yazıyor? Derseniz geçmiş dönemlerde standart bir anime ortalama 52 bölüm olarak kabul edilirdi. Japonya pazarında böyle olmasa da Amerika ve diğer kısımlarda böyle görülürdü. Araştırdığım kadarı ile ingilizce dublajını yapan 4kids’te geçmişte 52 bölümlük bir paket satın almış. Hikayenin devam edip etmemesi pek umurlarında olmadan Indigo Ligi ortasında bitirilmiş. Günümüzde de resmi olarak yabancı netflix’ten veya Pokémon şirketinin resmi uygulaması olan Pokémon TV’den izlemek isterseniz 52 bölüm olarak görünüyor. İlk sezonun hikayesi “The Breeding Center” ile son bulmuş diyebiliriz.Pokémon’un hikayesini bilmeyen çok az insan vardır ancak kısaca bahsetmek gerekirse:Pokémon dediğimiz canlılar bir nevi gerçek hayattaki hayvanlar ancak her birinin kendisine ait güçleri var. Pikachu yıldırım yetenekleri kullanabilen bir Pokémon iken Kaplumbağa olan Squirtle bir su Pokémon’u. Tabii doğal olarak Squirtle’a karşı Pikachu’yu kullanırsanız daha avantajlı olursunuz.

Ana karakterimiz olan Ash Ketchum 10 yaşında olup bir gün Pokémon ustası olma hayalini kurar. Bu yolculuğa çıkmak içinse Pokémon profesörü olan Oak’ın ona vereceği Pokémon’u sabırsızlıkla beklemektedir. Gece uyurken çalar saatini kıran Ash Pokémon seçimlerini kaçırır. Oak’ın ona sunacağı üç Pokémon’da başkaları tarafından alınmıştır. Profesör Oak, Ash ile dalga geçmek için üç Pokémon’da duruyor birini seç diyerek Ash’e seçim yapmasını söyler. Ash’in düşünüp Squirtle’ın Poké Topu’nu seçer ancak içi boş çıkar. (bu noktada Ash erken kalksaydı ilk Pokémon’unun Squirtle olacağını öğrenmiş oluyoruz) Charmander ve Bulbasaur’un da Poké Topu’nun boş çıkmasıyla birlikte Profesör Oak, Ash’e; Erken gelseydin bunlardan biri senindi. Yapacak bir şey yok der, bunun üzerine ana karakterimiz olan Ash başka bir Pokémon’unuz daha olmalı, lütfen bir Pokémon verin diyerek Oak ona henüz yakalanmış test aşamasında olan Pikachu’yu gösterir. Pikachu asabi bir Pokémon’dur. Ash’e Profesör Oak onu Ash’e verdikten sonra Pikachu Ash’e yıldırım çarpar. 

Pikachu ne insanları ne Ash’i seven bir Pokémon’dur. Poké Topu’na girmekten de hiç hoşlanmaz. Hatta hiç girmez. Ash ona Poké Topu’nu fırlattığında Pikachu kuyruğu ile geri atar, öyle bela bir Pokémon’dur Pikachu. Başka bir Pokémon da yakalamaya yardım etmez ve Ash kendi elleriyle Pokémon yakalamaya çalışır. Bu noktada Pokémon yakalayamayan Ash bir Pokémon’a ufak bir parça taş atmasıyla birlikte vahşi Pokémon Spearow sürüsünü harekete geçirir. Spearow’ların Pikachu’ya saldırması ile birlikte Ash Pikachu’nun hayatını kurtarır ve Pikachu ile Ash en iyi dost olurlar, daha sonradan da Pokémon ustası olma adımında yanına Brock ve Misty adlı iki arkadaş alan Ash Pokémon ustası olmak için 8 rozet toplama yolculuğuna çıkar ve hikayemiz burada başlar. Bu noktada Pokémon bize dünyada her şeyin toz pembe olmadığını göstermeye çalışıyor. 8 rozet için Pokémon savaşı yapmak yerine bir okuldan da mezun olarak 8 rozeti birden atlayabilirsiniz. Tabii bu genelde tıpkı gerçek Dünya’da olduğu gibi elit ve zengin kesimin tercih ettiği bir yol. Bir kişinin mezun olmak için ruhunu sattığını bile görüyoruz.

Bunların dışında Pokémon’ların doğal hayatlarının mahvedilip şehirler kurulması, insanların bahis oynanan şehirlerde ruhunu satması gibi bir sürü bölüm mevcut. Bir bölümde Bulbasaur evrimleşmeyi bile reddediyordu kişiliği değişecek diye, karşı çıktı evrime! Pokémon bile istemiyor evrilmek. Ash’in hayatını kurtardığı Charmander’de evrimleştikten sonra Ash’e hiç saygı duymamaya başlamıştı, umuru değildi Ash. Yani anime de ki insanların ve Pokémon’ların bile derdi var diyebiliriz. Ash ise Pallet Kasabası’ndan olan, genel olarak Pokémon’lar ile ilgili hiçbir şey bilmeyen şapşal birisi diyebiliriz. Bir sezon boyunca kazandığı birkaç rozet ise tamamen şans işi veya insanların Ash’e acıması dolayısı iledir. Ash’in kendi kazanabildiği tek maç Pikachu ve Raichu karşılaşmasadır. Gerçi onda da Pikachu’ya pek bir şey söylemiyor, Pikachu kendi azmiyle kazanıyor ayrı konu. Her bölüm ise Ash’in Pikachu’sunu çalmaya çalışan bir Roket Takımı’mız var, Jessie, James ve Meowth. Roket takımı üyesi olan bu üç kişi Pikachu’dan çok etkilendikleri için her bölüm onları çalmaya çalışıyor, tabii her bölüm başarısız oldukları için bu olay sizi bir süre sonra baymaya başlıyor. Artık diyorsunuz ki bir kere de siz kazanın yeter! Bir bölümde Pikachu bile bıkmış olacak ki Roket Takımı’nın öldüklerini sandıkları bir bölüm yaşadıklarını gören Pikachu “hadi be!”
dercesine parmaklarını şıklatıyordu.

Meowth ise insan dilinde konuşabilen tek Pokémon şeklinde karşımıza çıkıyor. Bunu kimsenin merak etmemesi beni biraz sinir etmedi değil. Yahu konuşabilen bir Pokémon var karşıda niye kimse bir şey demiyor! 51. Bölümde birisi “aaa konuşan Meowth yakalamam lazım” demesinden öteye gidemiyoruz. 52 bölüm biraz Türk dizisi gibi uzatılmış diyebilirim. Ash’in Pokémon savaşı yapmak yerine insanlar ile sürekli etkileşime girmesi biraz can sıkıcı. Bir bölümde güçlü Pokémon olan Primeape yakaladı onu bile başkasına hediye etti. Kendisinin; Pikachu, Bulbasaur, Squirtle, Pidgeotto, Charmander ve Caterpie hariç bir Pokémon’u yok. İşin üzücü olan tarafı Ash sadece Pidgeotto ve Caterpie’yi yakaladı, geri kalan Pokémon’lar ise sağda solda tanıştı veya terkedilmiş Pokémon’lar olarak buldu. Caterpie’yi ise belirli nedenlerden dolayı sezonun yarısında görmediğimiz için beş Pokémon ile takılıyor Ash. Muk yakalamıştı Profesör Oak’a gönderdi, Primeape yakalamıştı birisine hediye etti. Ya senin daha 5 Pokémon’un var, beğenmeyecek veya Pokémon seçecek durumda değilsin! Neyse ki siz her sinir olduğunuzda neşenizi yerine getirecek bir Pokémon var, Psyduck! Kendisi de şapşal bir Pokémon, git desen gitmez, savaş desen savaşmaz. Oldukça komik bir Pokémon. Bir bölümde Snorlax ise öpüşmesi oldukça komiğime gitmişti yalan yok. Animeyi Misty’nin komik Pokémon’u Psyduck ve tatlılığından Pikachu taşıyor.

Daha önce Pokémon’da banlanan bölümler de mevcut. Örneğin Dratini olan bölümde silah gözüktüğü ve ateşlendiği için “çocuklar bunu izlememeli, çizgi filmde silah ne!” Tepkisi ile Amerika’da yasaklanmıştı. Bu bölümlere ufak bir araştırma ile ulaşabilirsiniz. Belki yasaklanmasından dolayıdır bilmiyorum Porygon bölümü de yasaklandığı için en nadir ve en az gördüğümüz Pokémon’dur. O bölümde de epilepsiyi harekete geçirebilecek ışık efektleri olduğu için Amerika’da hiç yayınlanmadı, yazık oldu Porygon’a.Kısaca değinmeden olmaz, Pokémon’da ayrıca polisler ve Poké hemşireler de var! Yani Pokémon’unuz yaralandı ise normal bir hastaneye değil Poké Hastane’ye götürmeniz gerekiyor. Tabii komiklik olsun yapılmış diye sanıyorum ki tüm hastanedeki hemşireler ve polisler birbirleri ile aynı. “O kuzenimin kuzeninin kuzeni” diyaloğu ile birlikte tüm hemşire ve polisleri aradan çıkartmışlar. Bu bazılarının canını sıkabilir hep aynı tasıarım diye ancak şakacı bir şekilde tanıtmaları güzel olmuş. Bir tek Brock farklarını anlayabiliyor diye küçük şakalar da anime de mevcut. Bir bölümde Poké Hastanesi bulamayıp normal bir doktora götürmüşlerdi ayrı konu. Doktor kırmayıp Pokémon’ları iyileştirmişti. Sosyal mesaj da vardı, iyi kötü olmadan herkesi iyileştirmek lazım diye, insanlığa ders veren güzel bir bölümdü.

Pokémon’un en büyük yanını da övmek lazım, hayatımıza girmeleri ve bunu hala sürdürmeleri. Eğer Pokémonlar ilk sezonunda beğenilmeseydi şuan hiçbirimiz adını bile bilmiyor olabilirdik. İlk sezonun böyle bir yeteneği var diyebiliriz. Her ne kadar şikayet etseniz de Pokémon size çerezlik olarak kendini izlettirmeyi başarıyor. 1996 yılında oyunlarıyla hayatımıza girip (Pokemon Red, Green, Blue) 1997 yılında da Anime ile girmesiyle birlikte Pokémon günümüzde hala insanlara neşe katmaktadır. Bu noktada Türkiye’yi es geçmek istiyorum. Zamanında birisi ben Pikachu’yum! Diyerek balkondan atladığı için mi bilinmez Pokémon ülkemizde yasaklanmıştı. O zamandan bu zamana Nintendo’da Türkiye’de pek faaliyet gösteren bir konsol olmadı. Bu biraz da ülkedeki ekonomik ve ülkedeki ciddi milliyetçilikten kaynaklı da olabilir. Günümüzde oyun oynayan bir kişi oyun karakterinin kendisinin ki gibi bir derdi olmasını istiyor. Ülkede en çok sevilen karakterlerden biri olan Last Of Us Part 1’in ana karakteri Joel’e bakalım, kızını kaybetmiş, sorunları olup apokaliptik dünyada hayatta kalmaya çalışan birisi. God Of War’dan Kratos tanrı öldürüyor kendi için savaşıyor, Rdr2’den Arthur Morgan, adamın dibi! Bunların hepsi birer örnekler. Barbie ve Oppenheimer’dan da bir örnek verebiliriz. Belki Barbie muhteşem bir film değil ancak millet ona yabancı ülke tarafında geyiğine gitti diyebiliriz. Vakti var, bütçesi var gidiyor. Burada Oppenheimer be reis nasılda fırlatıyor bombayı CcC şeklinde yorum yapan bir kesim vardı. Yani ülkede bir şeyin tutması için karizmatik birisine ihtiyacımız var ve maalesef Nintendo kesiminde böyle birisi yok. Nintendo daha amaçları eğlence amaçlı olup eğlenebilen kesimler için. Bu Türkiye’de şu anda aranan son şey. Bu devir de gün gelecek değişecek tabii. Halihazırda şu anda 2015 doğumlu insanlar da tekrardan Nintendo oyunlarına sarmış durumda diyebiliriz. Istanbul’da yaşayan bir insansanız oyun dükkanlarına sık sık Nintendo Switch oyunları da geldiğine görebilirsiniz, onları alan kesim de genelde çocuğuna oyun konsolu alabilip daha tatlı oyunlar oynamasını isteyen bir kesim. Ebeveynler de bu konuda haklı diyebiliriz. Oyundan anlamayan bir insansanız bile Nintendo Switch oyunlarına azıcık baktığınız an içiniz yumuşuyor. Yani alfa nesli ve onların çocuklarının bu döngüyü kıracaklarını söyleyebiliriz. (O dönemde de fazla tatlı olacak ayrı konu, denge yok Türkiye’de.)

Benzer Yazılar

Ninja Kamui İncelemesi | ANİME İNCELEMELERİ SAYFASI

ANİMELER 3 ay önce

Yönetmen: Sunghoo ParkAnimasyon: E&H Production, Sola EntertainmentTür: Aksiyon, MaceraYapım Yılı: 2024Bölüm Sayısı: 13Anime Puanı: 10/5.5 Sırada ağzım açık başladığım ama ite kaka, zorlanarak bitirdiğim bir anime var: Konu başlığımız olan Ninja Kamui. Tesadüfen denk geldiğim ve kanlı aksiyon sahneleri sayesinde dikkatimi çeken animenin ana karakterini meşhur seyyu Kenjiro Tsuda’nın seslendirdiğini görünce merakım iki kat artmıştı. Derken ilk bölüm bittiğinde ağzım açık kalmıştı fakat anime çizgisini korumayı başaramadı. Ninja Kamui’de olaylar ilk bakışta sıradan biri gibi görünen Joe Logan ve ailesi etrafında gelişiyor. Kırsalda yaşayan sıradan bir adam olarak tanıtılan bu adamın evini günün birinde Ninjalar basar ve karısı ile küçük çocuğu ölürken kendisi adeta ölümden dönerek hayatta kalmayı başarır. Çok geçmeden Joe Logen adlı kişiliğin bir kamuflaj olduğunu öğreniriz. Adamın asıl adı Higan’dır ve Japon’dur. En önemli özelliği ise öldürülen karısı ile birer Ninja olmalarıdır. Bu Ninjalar Japonya’da köklü bir klanı oluşturmaktadır ve ülkenin birçok olayında gölgelerden başrol oynamışlardır. Günümüzde […]

Undead Girl Murder Farce İncelemesi

ANİMELER 4 ay önce

Yönetmen: Watanabe, MasakazuStüdyo: Lapin TrackTür: Fantastik, Gizem, AksiyonYapım Yılı: 2023Bölüm Sayısı: 13Anime Puanı: 10/8 Yine farklı ve az izlenen bir anime’nin incelemesiyle karşınızdayım. Ve bu sefer, sonda söyleyeceğimi başta söylüyorum: “Bu animeyi izleyin arkadaşlar.” Detektif olaylarını çok seven biri olarak, ilk fragmanını görünce pek ısınamamıştım yapıma. Fakat ikinci fragmanıyla beraber “Benim bunu kesin izleme gerek.” demiştim. Neden mi ? Çünkü ikinci Fragmanda bolca: Sherlock Holmes, Arsen Lüpen ve daha nice, severek okuduğum edebi karakteri görme fırsatını eriştim. Anime’de başı kesik ablamızın yanına 2 tane güçlü ve klişe karakter eşlik ediyor. Tabi edebi karakter dediysek, gerçekçilik beklemeyin hemen. Çünkü Şeytanlar,Vampirler,Kurtadamlar, Daha sayamadığım bolca popüler kültür yaratıkları ve göndermeleri üzerine kurulan bu animeyi çok sevdim. Tabi puanımdan anlayacağınız üzerine eksikleri de yok değil. Öncelikle artılarıyla başlamak istiyorum. Atmosfer ve konusu çok iyi. Ana karakter üçlüsü klişe olabilir. Ama Bungou Stray Dogs gibi kendine has şekilde iyi işlemişler konuyu. Sherlock ve Arsen’i görmek […]

The First Slam Dunk İncelemesi

ANİMELER 4 ay önce

Yönetmen: Takehiko InoueAnimasyon: Toei Animation, DandeLion Animation StudioTür: Spor Yapım Yılı: 2022Bölüm Sayısı: FilmAnime Puanı: 10/8.5  En iyi spor animeleri arasında gösterilen, hatta bazı sitelere göre en iyisi olan Slam Dunk serisinin yaklaşık otuz yıl aradan sonra bir nevi devamı şeklinde, 124 dakikalık anime filmi var karşımızda. Bir nevi diyorum çünkü anime serisini yahut mangasını okumadıysanız bile, tek başına bir anime filmi olarak izlenebilir. Hatta adı o yüzden “The First Slam Dunk” yani ilk Smaç imiş. Gerçi yüzde yüz verim alamazsınız, o ayrı mesele. Orijinal 1993 yapımı serinin “acemi” incelemesine buradan ulaşabilirsiniz. Bu anime filmi bize ne anlattığına girmeden önce kısa bir bilgi vermek isterim. Seriyi bilenler bilir, animenin ana karakteri kırmızı kafası ile “tensai” Hanamichi Sakuragi’dir. Sakuragi’nin Shohoku Lisesi’ne başlaması ve basketbol takımına sevdiği kızı etkilemek için girmesiyle beraber, yeri geldiğinde dramatik anlar da yaşatsa komedi tadında ilerleyen macerasına tanıklık etmiştik. Hatta ülkemizde doksanlı yılların sonunda televizyonda da yayınlanmıştı. […]

0 Yorum

Yorum Yaz

Rastgele

Web sitemiz, gezinme deneyiminizi ve ilgili bilgileri sağlamak için çerezleri kullanır. Web sitemizi kullanmaya devam etmeden önce, şunları kabul etmiş olursunuz.