Genelde nadiren donanım incelemesi yapıyorum ve bu incelemeler de genellikle kendi satın aldığım ürünlere ait oluyor. QRD Spark N5 ile durum böyle değil. Kısa bir süre önce inceleme amaçlı olarak elime geçen bu kontrolcü, QRD şirketinin şu anda en çok satan ürünlerinden bir tanesi ve bunun en büyük sebeplerinden bazıları da fiyat açısından uygun ve aynı zamanda analog çubuklarında Hall Effect teknolojisini kullanıyor olması. Bu demek oluyor ki DualSense veya DualShock 4 ürünlerine kıyasla, bu kontrolcüde analog çubuğu kayması (stick drift) probleminin yaşanması çok daha nadir ve doğal olarak ürünün ömrü de ciddi anlamda daha uzun sürüyor.
Özetle söylemek gerekirse; PlayStation, Xbox ve Nintendo cephelerindeki kontrolcülerin tamamı elektronik devreler aracılığı ile sizin analog çubuklarını oynattığınızı anlıyor. Bu, yapısı gereği çabuk bozulan ve kayma problemine yol açan bir sistem. Hall Effect teknolojisi ise aynı şeyi manyetik alanlar yardımı ile yaptığı için problem yaşanması çok daha nadir oluyor; manyetik alanların arasına partikül girmesi, elektronik devrelerdeki kadar problem yaratmıyor. Bu yeni bir teknoloji değil ama şirketler bu teknolojiyi kullanmamakta ısrar ediyor. Bunun sebebinin yükselen maliyet olduğunu hiç sanmıyorum; bence ürünlerin ömrünün uzatılması aktif olarak istenmiyor.
QRD Spark N5, bunu 50 USD karşılığında yapıyor (ki bu kontrolcüyü satın almak isterseniz Wmavikol10 kodu ile %10 indirim de alabiliyorsunuz) ve kuru direkt çevirdiğiniz zaman alternatiflerine kıyasla daha uygun kalıyor. Buna kargo bedeli ile gümrük ücreti eklemenize de gerek yok. Ürün, ülkemize bu bedeller olmadan gönderiliyor. Yalnız, bu kontrolcü ne kadar ucuz olursa olsun, önemli bir sıkıntısı var: PlayStation 5 oyunlarına destek vermiyor. Konsol, bunu bir DualShock 4 olarak görüyor ve sadece PlayStation 4 oyunlarını oynayabiliyorsunuz. Kontrolcü ayrıca PlayStation 3, PC ve mobil cihazlar için de destek veriyor.
Bu, benim tam olarak anlayamadığım bir karar. Günümüzün ve önümüzdeki 4-6 senenin yükselen konsolu PlayStation 5 ve PlayStation 5 Pro olacak. PlayStation 3 zaten öldü; PlayStation 4 da o yolda ilerliyor. Bu durumda sadece sahip oranı daha yüksek diye bir ürünü geçmişe göre yapmak, şimdiki zamanı ve geleceği görmezden gelmek bana saçma geliyor. Daha doğrusu, bu ürünün bir geleceğinin olmadığını işaret ediyor. Gelecekte belki şimdiki nesil PlayStation konsolu için QRD Spark serisinden yeni bir kontrolcü görebiliriz ama şu anda öyle bir şey yok ve elimdeki ürün de o değil zaten. Hayali bir ürün hakkında konuşmayı tercih etmiyorum.
PlayStation 3, PlayStation 4, PC, mobil cihazlar, televizyon kutunuz veya PlayStation 5 konsolunuzdaki PlayStation 4 oyunları için bir kontrolcü arıyorsanız, QRD Spark N5 bence hoş bir alternatif. Hall Effect teknolojisinin önüne geçebilmek zaten mümkün değil. Kontrolcü ayrıca makro kurulumu için veya keyfinize göre başka bir şekilde kullanmak isterseniz diye arkada iki pedal tuşu ile geliyor. Ayrıca kontrolcünün içinde bir de turbo özelliği var. Yani, tek bir butona normalden daha hızlı bir şekilde basabiliyorsunuz. Makro ve turbo, özellikle de dövüş oyunlarında işe yarayacaktır. Bu arada, tüm bunlar kontrolcünün içinde yer alıyor, ek bir yazılım kullanılması gerekmiyor.
QRD Spark N5, konsollara kablolu olarak bağlanıyor ve kutusunda da USB Type-C kablosuyla geliyor zaten ama siz konsolunuzda halihazırda takılı olan USB kablosunu da kullanabilirsiniz. PC ve mobil cihazlar için ek olarak Bluetooth bağlantısı da sunuluyor. Kontrolcü ayrıca Xinput ile Dinput modları arasında geçiş yapabiliyor; bu geçişi kontrolcünün üzerindeki renk değişiminden anlıyorsunuz. Açıkçası, LED ile aydınlatılan butonlar filan biraz fazla dikkat dağıtıcı ama ışıklandırma seviyorsanız, eminim ki hoşunuza gidecektir bu kontrolcü. Ben yine de ışıklandırmalara alışamadım. DualSense üzerindeki gibi biraz daha minimal olmasını isterdim.
Yukarıda bahsetmiş olduğum turbo moduna geri dönecek olursak; yarı otomatik ve tam otomatik olarak iki farklı şekilde turbo modu sunuluyor ve kontrolcünün arkasındaki iki farklı pedal da makro olarak kullanılabiliyor ki makro da maksimum 24 tuşluk bir kombinasyon kabul ediyor. Makro ve turbo kurulumunu, yine kutunun içinden çıkacak olan kitapçık size çok güzel bir şekilde gösteriyor. Bu arada, kontrolcü yaklaşık 3 saatte tamamen şarj olabiliyor ve şirketin söylediğine göre 8 saat kadar idare ediyor bu şarj. Açıkçası ben bunu denemedim; sürekli kablolu kullandım. Bu arada ürün, içerisindeki şarjı 30 gün boyunca tutuyor. Bu da önemli bir detay.
Ürünü kullandığım süreden memnun kaldım. Yani, elinize aldığınız kontrolcü ucuz bir plastik gibi hissettiriyor ama ergonomi açısından DualSense ile birbirine çok yakın, hatta bazı oyuncuların bunu daha çok seveceğini bile tahmin ediyorum; yapısı çok daha hafif, 220 gram civarında. Butonların tamamına basmak da çok daha zahmetsiz hissettiriyor ama L1, R1 ve yüz butonları biraz fazla kalitesiz duruyor. Sanki biraz sert bassam, kırılacaklar gibi bir yapıları var. Ayrıca, arkadaki pedallar da çok çabuk bükülen bir plastik ve bir gün ortadan ikiye çatlarlarsa hiç şaşırmayacağım açıkçası. Bu noktada ürüne çok da laf edebilmek zor aslında. Tahmin ediyorum ki maliyet buradan kısılmış.
QRD Spark N5 yine de bu yapı kalitesi ile beni şaşırtmadı. Sadece rakipleri ülkemizde biraz daha avantajlı bir durumda. Eğer bir DualShock 4 alacak olursanız, yeniden paketlenen ikinci el ürünler 700 TL civarında. Orijinal, sıfır ürünler de 1.400 TL civarında. 50 USD ise şu an 1.600 TL ediyor. Tabii ki bu noktada Hall Effect, makro ve turbo özelliklerini unutmamak gerekiyor ama analoglar bir diğer yönden de önemli bir dezavantaja sahip. Tamam, Hall Effect, ürünün ömrünü çok güzel bir şekilde uzatıyor ama kontrolcüdeki iki analog da eksenel ölü bölgeye sahip.
Özetle, eksenel ölü bölge kare şeklinde bir yapıya sahip ve eksenlerin etrafındaki köşegenleri ayarladığınız miktarda kısıtlamak için kullanılıyor. Bu kontrolcü direkt olarak böyle bir ayar ile geliyor ve kendisini 0’a çekebilmek mümkün değil. Eğer rekabetçi bir şekilde oynadığınız oyunlar varsa, bu kontrolcüden verim alabilmeniz çok zor olacak. Ayrıca, tetikler haricindeki butonların tamamı da neredeyse hiçbir mesafe kat etmeden basıncınızı alıyor ama butona basıldıktan sonra epey bir yol kat ediyor. Türkçe olarak bunu anlatması zor ama “post-travel” çok fazla butonlarda ve “pre-travel” da yok denecek kadar az benim deneyimime göre.
QRD Spark N5, kablolu veya kablosuz olarak kullanılırken birbirine çok yakın gecikme oranlarına sahip. Benim elde ettiğim oranlar iki şekildeki kullanım için de 4ms idi. Günümüzde bu gecikmeyi artık 1ms değerine çekmiş sayısız kontrolcü var ama bu üründe de kötü bir iş yapılmamış bence. Özellikle de fiyatı göz önünde bulundurduğumuz zaman ideal bir gecikme değeri var. Durum şu ki bu kontrolcü, genellikle pahalı kontrolcülerde bulabileceğimiz Hall Effect gibi teknolojileri daha ucuz bir pakette topluyor ve paketin ucuzlaması için de bunun gibi adımlar atılıyor.
Bu üçüncü parti kontrolcü, yapı kalitesi ile sınıfta kalsa bile iki makro butonu, turbo özelliği ve tabii ki analog çubuğunun kaymasını çok daha uzun bir süre boyunca engelleyecek olan Hall Effect teknolojisi ile geçer not alıyor. Yani, bu özellikler genellikle çok daha pahalı kontrolcülerde bulabileceğiniz özellikler. Bu özelliklere 50 USD verirken (ayrıca Wmavikol10 kodu ile %10 indirim de alabilirsiniz), bunu göz önünde bulundurun ve beklentilerinizi düşürün. Özellikler istendiği gibi çalışsa bile bu kontrolcünün diğerleri gibi 100-200 USD üzerinden satılmaması için önemli adımlar atılmış. Bu da kalite kaybına neden olmuş.
0 Yorum