Evet, her şeyin bir simülasyon oyunu var ve bugün önümüzdeki yapıt da Clothing Store Simulator. Adından da anlayabileceğiniz üzere kendimize yeni bir kıyafet mağazası açıyoruz ve onu en iyi şekilde yönetmeye çalışıyoruz. Henüz erken erişim sürecindeki bu oyunun temel amacı, küçük bir kıyafet mağazası olarak hayatımıza başlamak, rafları yeni kıyafetler ile doldurmak, zamanla gelişmek, müşterileri memnun etmek ve şehrin en iyi mağazası haline gelmek.
Bu türdeki diğer her bir video oyunu gibi Clothing Store Simulator da ölü bir dünyanın, bomboş bir caddesinde başlıyoruz. Karşımızda yine bomboş olan bir dükkan var ve öğretici görevleri kullanarak, hem hızlı bir başlangıç yapıyoruz, hem de oyunun temellerini öğreniyoruz. Bilgisayarımızı kullanarak stok alabiliyoruz, stoklarımızı kontrol edebiliyoruz, yeni çalışanlar işe alabiliyoruz, ödemeleri kontrol edebiliyoruz ve bundan çok daha fazlasını yapabiliyoruz.
Clothing Store Simulator oyununun başlangıcında sadece üç farklı kadın kıyafeti açık oluyor ama ilerleme kaydettikçe yeni kıyafetler, yeni markalar ve hatta özel tasarımların kilidi açılıyor. Ayrıca mağazamız için yeni deneme kabinleri veya eşyaları sergileyeceğimiz alanlar da almamız gerekiyor tabii ki. Satın aldığımız şeyler önümüzdeki yolun ortasına anında bırakılıyor ve o kutuların içinden kıyafetleri alıp, tek tek mağazamıza, istediğimiz gibi dizebiliyoruz.
Daha sonra da Clothing Store Simulator içerisindeki ilk satışımızı gerçekleştiriyoruz ve inanır mısınız, mağazanın bütün stokuna ve diğer eşyalarına harcadığınız parayı sadece 8 müşteriden geri kazanabiliyorsunuz. Bu, daha oyunun ilk dakikalarından ekonominin pek de önemli olmayacağını gösteriyor bana. Yani, bu oyundaki en büyük zorluk, paranın istediğiniz miktara ulaşması için beklemeniz gerekeceği, emek isteyeceği değil efendim.
Clothing Store Simulator oyununun şu anki temeli, tam olarak yukarıda anlattığım gibi. Seviye atlayarak yeni eşyaların kilidini açıyorsunuz. Para kazanarak da o eşyaları alıyorsunuz. Yeni eşyalar zaman zaman yeni olanaklara imkan tanıyor, aynı şey markalar için de geçerli. Bir markanın satış haklarını almak, yeni tipte ve kategoride kıyafetler sunuyor mağazanız için. Bu arada, mağazadaki her şeyin satış fiyatını filan da siz belirleyebiliyorsunuz.
Clothing Store Simulator oyununu övebileceğim en büyük nokta, aslında satabileceğiniz ürün çeşitliliğinin çok olması. Bunun üzerine, sizler de daha sonra kıyafet tasarımı yapabileceğiniz için aslında limit yok oyunda. Bunlar çok hızlı ilerliyor gibi hissettiren bir seviye sisteminin arkasında saklı. Yani, çok hızlı bir şekilde para kazanıp, seviye atlıyorsunuz. Mağazanıza gerçekten emek veriyormuş gibi hissetmiyorsunuz. İlerleme hissi bir tık yavaşlatılabilirdi.
Daha önce de dediğim gibi Clothing Store Simulator, erken erişim sürecinde piyasaya sürüldü. Bu yüzden de oyunun içeriği olabildiğince yüzeysel. Mesela, mağazanızın istatistiklerine bakamıyorsunuz veya satışlarda kampanya yapamıyorsunuz. Ayrıca, ayakkabı satışlarında müşterilerin denemesi için koltuk filan yok ve eşya tasarlama kısmında da mekanikler oldukça vasat, düz bir çizgi bile çekemiyorsunuz henüz. Yani, çok fazla eksik var.
Ek olarak söylemek istiyorum ki birçok farklı noktasında Clothing Store Simulator, Supermarket Simulator oyununa oldukça benziyor. Geliştiricileri veya dağıtımcıları aynı değil ama ortada var olan benzerliği görmemek de mümkün değil. Yine de bunu olumsuz bir eleştiri olarak söylemiyorum. Bu arada, bu yeni oyunun geliştiricilerinin bir önceki yapıtı da Kasım 2023 içerisinde piyasaya sürülen Estate Agent Simulator idi. Kendisi hala destekleniyor.
Clothing Store Simulator oyununun şu anda iki büyük sıkıntısı var. Bunlardan ilki, oyunun çok yüzeysel olması ki bu aslında erken erişim sürecine daha yeni başlamış bir oyun için normal. Eğer bu yüzeysellik sizi rahatsız ediyorsa, yapmanız gereken tek şey güncelleme beklemek ki geliştiricinin önceki oyununa bakacak olursak, bu oyun da güncellenecek yeni içeriklerle. İkinci problem ise güncellemelerle pek düzelmeyecek bir şey olan oyunun sunumu.
Clothing Store Simulator, açık ve net bir şekilde çirkin görünüyor. İncelemelerde filan oyunun grafiklerinin türünün diğer örneklerine göre güzel olduğu belirtiliyor ama bence bunu doğru değil. Sadece oyun dünyasının genelinde değil, kendi niş türü içerisinde de kötü görünen bir oyun kendisi. Daha doğrusu, kötü değil de göze hitap etmeyen bir yanı var. En azından bu kalitesizlik sayesinde oyun çok geniş bir donanım yelpazesinde rahatlıkla oynanabiliyor, Performans problemi yok.
Kalitesiz olan bir diğer taraf ise Clothing Store Simulator oyununun sesleri ve müzikleri. Oyunda zaten seslendirme adına bir şey yok ki bu çok büyük bir eksik. Var olan birkaç tane müzik de inanılmaz basit ve vasat. Kendilerinin en ufak bir önemi yok oyunda. Açıkçası, bu tip oyunlarda sunum elementlerinin pek de takılmıyor olması beni artık çok rahatsız ediyor. İşin sanat kısmı çok göz ardı ediliyor ve her oyun ruhsuz kalıp, birbirine benziyor.
Clothing Store Simulator, her şeye rağmen ilgi çekici bir oyun olabilir, özellikle de Supermarket Simulator gibi türün diğer ilginç oyunları hoşunuza gittiyse. Şöyle bir kafa dağıtmak için girip, kendinizi 3-4 saat bu oyunu oynamış şekilde bulabilirsiniz. Eğer geliştirici ekip, belli bir düzende oyunculara yeni ve anlamlı içerikler sunarsa, bu yapıtı ben de gönül rahatlığı ile sizlere önerebilirim. Bu oyundan elde edilebilecek bir eğlence kesinlikle var.
0 Yorum