Sony Interactive Entertainment, sürpriz bir yeni video oyunu ile 2024 yılına başladı. En son 2015 senesinde Helldivers ile karşımıza çıkmış olan Arrowhead Game Studios, 9 yıllık bir aradan sonra Helldivers 2 oyununu tamamladı ve bu yapıt, geride bıraktığımız haftada PlayStation 5 ve PC için aynı anda piyasaya sürüldü. Sonucunda ise, yaşanan birçok probleme rağmen, bu senenin muhtemelen en eğlenceli ve en ilgi çekici işbirlikçi nişancı oyunlarından birini görmüş olduk. Ben de bu oyunu PlayStation Türkiye tarafından temin edilen bir kodla bir süredir oynuyordum ve şimdi de sırada kendisini incelemek var.
Helldivers 2, etkileyici bir sinematik sahne ile açılıyor ve aslında bu sahne, oyunun modunu ve kalitesini hemen belirliyor. Özetle, bilinen uzay genelinde robotlar ve böcekler, insanlara karşı bir saldırı düzenliyor ve gezegenler teker teker ele geçiriliyor. Devlet ise bu savaşta yer almaları için Helldiver denen askerleri topluyor. Yalnız, oyunun teması anlattığım kadar ciddi değil; Amerika Birleşik Devletleri temelli bir özgürlük ve demokrasi sevgisi şakaları, hatta çok daha fazlası ile daha çok kendisini ciddiye almayan bir deneyim sunuluyor. Mermileri demokrasi için sıkıyoruz yani ve oyun, bu komedi temelli yapısını tam kıvamında sunuyor.
Hikaye açıkçası çok kaliteli olan açılış sahnesinden ve ondan sonra gelen öğretici bölümün ardından sönüyor. Bu açıkçası pek de bir problem sayılmaz; Helldivers 2, hikayeye önem veren bir oyun değil ve zaten temel oynanışa baktığınız zaman buna gerek olmadığını da hemen anlıyorsunuz. Çok net bir şekilde söyleyeyim: Oyunun temel oynanışı, ateş etme hissi filan o kadar sağlam ki hikaye olsa bile sizin umurunuzda olmazdı. Genel kalite ve oynanışın sunduğu eğlence, başlangıçtan sonra yok olan hikayenin yokluğunu hissettirmiyor. Açıkçası, oyuna başladıktan sonra hissedeceğiniz tek problem, oyunun sunucu temelli problemleri olacaktır.
Helldivers 2, PC ve PlayStation 5 üzerinde inanılmaz büyük bir çıkış gerçekleştirdi ve internet, çıkış gününden beri bu oyun hakkında konuşuyor. Oyunun geliştiricileri ve dağıtımcı şirketi muhtemelen böyle bir ilgi beklemiyordu ki günlerdir sunucu temelli problemler oyunda yaşanıyor. Bazen sunuculara bağlanamıyorsunuz, bazen de diğer oyuncularla oynayamıyorsunuz… Bunun gibi problemler mevcut ama benim başıma sadece diğer oyuncuların seanslarını görememe problemi geldi. Yani, oyuncu eşleştirme sistemini kullanamıyordum ve bu da oyun deneyimimi bayağı yaraladı; yabancı oyuncularla eşleşemiyorsam, tek başıma oynamam gerekiyordu.
Helldivers 2 içerisindeki oldukça eğlenceli ve öğretici olan açılış kısmından sonra savaşma konusunda serbestsiniz. Galaksi haritasının ortasında bizim gezegenimiz var ve onun etrafında da savunmamız gereken bölgeler mevcut. Bizler savaş yaptıkça ve görevlerde başarılı oldukça, düşmanları o gezegenden yavaş yavaş yok ediyoruz ve zamanla gezegenleri, hatta sistemleri tamamen düşmanlardan arındırmak mümkün oluyor. Burada sunulan harita sistemi, For Honor içerisindeki bölge savaşlarına çok benzer. Eminim bu tarz bir sistem başka oyunlarda da vardır ama benim aklıma ilk olarak Ubisoft şirketinin o deneyimi geldi.
Bir gezegene yakınlaştığınız zaman zorluk seviyeleri göreceksiniz. Eğer yanlış hatırlamıyorsam oyunda 9 farklı zorluk seviyesi mevcut ve her seviyenin görevleri farklı yerlerde. Bu gezegen haritasında ayrıca seçtiğiniz zorluk seviyesinde görev yapan diğer oyuncuları da görüp, onlara katılabiliyorsunuz eğer sunucularda sıkıntı yoksa. Aynı şey diğer oyuncular için de geçerli; onlar da sizin yalnız lobinizi görüp, katılabiliyor. Helldivers 2, işbirlikçi deneyime bu kadar önem verirken sunucuların çalışmadığı anlar, arkadaşı olmayanlar için gerçekten mahvedici oluyor. Şayet, oyunu tek başınıza oynamak hem inanılmaz zor, hem de sıkıcı.
Helldivers 2 oyununun şu andaki bir diğer büyük sıkıntısı ise robotların dengesiz olması. Yani, böceklere karşı verilen savaşları eğer yeteneğiniz varsa tek başınıza oynayabilirsiniz ama robotlar inanılmaz dengesiz, güçlü ve sürekli olarak geliyorlar. Bu yüzden onlara karşı tek başına savaş vermek gerçekten imkansız hissettiriyor. Aynı imkansızlık hissi dörtlü bir grup olarak oynarken de mevcut ama yine de çok oyuncu sayısı, yavaşlamanıza ve düşünmenize imkan kılıyor. Aslında oyun ile alakalı problemlerimden biri de bu. Aksiyon çok yüksek seviyede ve hızlıyken, bizim yavaşlayıp, strateji yapmamız gerekiyor gibi hissediyorum.
Helldivers 2 içerisinde savaşa atladığınız zaman şarjörleriniz sınırlı sayıda ve belli bir süre aralığında destek talep edebiliyorsunuz. Bu destek talepleri arasında sadece mermi değil, hava saldırısından tutun da ek özel silahlara kadar her şey mevcut. Oyunda ilerledikçe sürekli olarak yeni silahların, zırhların ve desteklerin kilidini açabiliyorsunuz. Yalnız, bunları savaş alanında çağırmak için kombinasyon girmeniz ve zaman sınırlaması olması, oyunu sanki gerektiğinden çok daha stratejik hale sokuyor. Yine ben bunu tek başıma olduğum için abartılmış hissetmiş olabilirim. Dört oyunculu savaşlarda strateji hissi çok daha aşağıya iniyor.
Helldivers 2 içerisinde öncelikle bir ana geminiz buluyor. Bu gemiden öncelikle Stratagems ismi altında destek çağrılarını özelleştirebiliyorsunuz. Oyun size Machine Gun ve Orbital Precision Strike elementlerini veriyor ve seviye atlamaya başladıkça Railgun, Eagle Napalm Strike, Tesla Tower ve bunlar gibi sayısız çağırılabilir destek ögesinin kilidini açabiliyorsunuz. Yalnız, yeni desteklerin kilidini açabilmek için oyun içi para biriminden harcamanız gerekiyor, bunları sadece başarılı bir şekilde görev tamamlayarak elde edebiliyorsunuz. İdeal olarak birçok farklı tipte destek ögesini açıp, girdiğiniz savaşa uygun bir şekilde strateji ve değişiklik yapmanız gerekiyor.
Stratagems haricinde Helldivers 2 içerisinde geminiz için pasif yetenekler de açabiliyorsunuz ki bunlara da Ship Module deniyor. Railgun gibi destek silahlarının tam şarjör ile gelmesi, bombaların daha geniş bir yarıçapta patlaması gibi bolca farklı stratejik öge mevcut burada da. Yalnız, bu pasif yetenekler parayla değil, savaş alanlarında bulabileceğiniz Module ögeleri ile açılıyor. Yani, bitmek bilmeyen aksiyon arasında bir de toplanabilir ganimetler için gözünüzü dört açmanız gerekiyor. Parayı kazanmak kolay olsa da en azından benim deneyimimde bu Module ögelerini elde etmek inanılmaz zordu. Bunlar çok daha oyun sonu ögeler gibi duruyor benim için.
Helldivers 2 oyununda daha sonra da ana silahınız, yan silahınız ve bombanız ile tanışıyorsunuz. Silahların hasar, kapasite, sekme ve atış hızı gibi değerleri var. Ayrıca, bazı silahlar hafif zırhları delebiliyor, bazıları hiç zırh delemiyor; bazıları tek el ile kullanılabiliyor, bazıları element hasarları verebiliyor ve bazıları da şarjör yerine direkt mermi değiştiriyor. Bu son söylediğim önemli; oyunda şarjör değiştirdiğiniz zaman o şarjörde kullanmadığınız mermiler de çöpe gidiyor. Mesela, bu yüzden SG-8 Punisher gibi bir pompalı tüfekte şarjör yokken, direkt içine mermi koyuyorken boşa mermi kaybı sıkıntısı çekmiyorsunuz. Bunun gibi çok fazla faktör var oyunda.
Helldivers 2 içerisinde daha sonra zırhlarla tanışıyorsunuz. Oyundaki zırh setlerinin koruması, hızı ve dayanıklılık kazancı değerleri var. Ayrıca, her zırhın farklı bir pasif yeteneği de oluyor. Oyunda inanılmaz havalı durabilmek için pelerin de kullanıyorsunuz. Bunlar haricindeki diğer her şey karakter özelleştirmeye giriyor ve o kısımda da minimum seviyede seçenek mevcut. Asıl karakter özelleştirme, kesinlikle silahlar ve zırhlar üzerinden yapılıyor gibi görünüyor ki o noktada da işin içine bu oyunun çevrim içi servis elementleri ve tabii ki bir savaş bileti sistemi giriyor. Yalnız, merak etmeyin; bu oyun gerçekten oyuncu dostu.
Helldivers 2 içerisinde Warbonds isimli savaş biletleri ve Superstore isimli bir mikro ödeme mağazası mevcut. Tüm bunlar, benim bugüne kadar gördüğüm en oyuncu dostu sistemlerden biri. Mesela, Warbonds hiçbir şekilde zaman sınırlamasına sahip değil gibi görünüyor. Yani, oyun aktif olduğu sürece istediğiniz yavaşlıkta bu savaş biletlerini bitirebilirsiniz. Oyunda şu anda bir standart, bir de özel Warbond var. Sanırım özel olanı açmak için para harcamanız gerekiyor; bundan emin değilim, bende oyunun özel sürümü olduğu için direkt açık olarak geldi. Yalnız, bu savaş biletlerini açmak zaten çok da problem olmamalı, onları tamamlamak çok kolay duruyor.
Video oyunlarındaki savaş biletleri beni çok gerer. Oynadığım oyunların tamamındaki biletleri bitirmek bana imkansız gibi görünürdü. Bunda tek istisna Destiny 2 idi ve o yüzden onun savaş biletlerini çok sevmiştim ve Helldivers 2 için de aynı şey geçerli. En düşük seviyede bir maç oynasanız bile 1 adet madalya kazanıyorsunuz ki örnek veriyorum, standart savaş biletindeki beşinci sayfanın tamamı için 135 adet madalya gerekiyor. Özel savaş bileti çok daha pahalı ama siz de zaten bu oyunu sürekli en kolay seviyede oynamayacaksınız. Seviye yükseldikçe tek bir görevden kazanabileceğiniz madalya sayısı ciddi anlamda yükseliyor.
Bu savaş biletleri inanılmaz önemli; Helldivers 2 içerisinde yeni silah ve zırhları buradan açabiliyorsunuz. Yani, oyunun temel ilerleme sistemi Warbonds üzerine kurulu. Bir diğer yandan, Superstore da mikro ödemeler ile zırh satıyor fakat bu mikro ödeme birimleri hem savaş biletinden kazanılabiliyor, hem de gerçek para harcamak isterseniz, çok da pahalı değiller. Yani, benim gördüğüm en ucuz zırh seti 150 SC idi ki bu gerçek parayla 50 TL. Gördüğüm en pahalı zırh seti de 400 VC idi ve o da 125 TL (375 SC) + 50 TL (150 SC) ödeyerek alınabilir. Anladığım kadarıyla oyunda gerçek para ile madalya alamıyorsunuz. Warbonds, emek gerektiriyor.
Bu arada, Helldivers 2 içerisinde birkaç haftalık topluluk görevi ve günlük bazda değişen bir görev de var. Günlük görevler bayağı cömert bir şekilde 15 madalya veriyor. Şu anda aktif olan topluluk görevi ise 12.500 para veriyor. Oyun belki bu noktada biraz daha amaç verebilirdi oyunculara. Yani, günlük görev haricinde belki haftalık kişisel hedefler de fena olmazdı. İşte tüm bu sistemleri anladıktan sonra ve görevlerinizi aldıktan sonra yapmanız gereken tek şey takımınızı toplamak, görev yerinizi seçmek ve kendinizi havalı bir şekilde o savaş alanına bırakmak. Bu noktadan sonra yapacağınız tek şey ateş etmek olabilir.
İnceleme yazımın başında da dediğim gibi Helldivers 2 oyununun parladığı yer kesinlikle oynanış anı ve özellikle de silah kullanımı. Oyunda kendinizi görev yerine attığınız zaman zorluk seviyesine göre yapacak 1’den fazla hedefiniz olabilir, size yeni özellikler kazandıracak yan hedefleriniz olabilir ve keşfedilebilecek ilgi çekici noktalar olabilir. Tüm bunları yapmak size para, madalya ve o görevde kullanabileceğiniz özel destek tipleri açabilir. Yalnız, bir savaş alanında istediğiniz kadar kalamıyorsunuz; size verilen zaman sınırı içerisinde yapabildiğinizi yapıp, gezegeni terk etmeniz gerekiyor ki oynanış bu kadar kaliteli iken yapılabilecek en zor şey o alanı terk etmek.
Helldivers 2 içerisindeki her silah zorlu ama aynı zamanda kontrol edilebilir hissettiriyor. Destek ile makineli tüfeği çağırdığınız zaman onun ağırlığını hem nişan alırken, hem ateş ederken, hem de şarjör değiştirirken hissediyorsunuz. Oyun genel anlamda üçüncü şahıs bakış açısından oynanıyor ama eğer dilerseniz birinci şahıs olarak da nişan alabiliyorsunuz ki bu şekilde nişan almak bence silahların zorluğunu bir tık aşağıya çekiyor. Silahlar daha kontrol edilebilir oluyor ama üçüncü şahıs olarak nişan almak da tamamen kendisine ait bir eğlenceye ve tatmin ediciliğe sahip. Bu arada, savaş alanında dikkat edin; arkadaşlarınızı öldürebiliyorsunuz.
Helldivers 2 oyununda hasar almak bile keyifli. Size yapılan saldırılardan aldığınız hasarlar ve yediğiniz mermiler gerçekçi bir şekilde size hasar veriyor. Mesela, sol kolunuz eğer hasar alırsa nişan almakta zorlanıyorsunuz veya gövdeden hasar alınca kan kaybı sıkıntısı çekebiliyorsunuz. Oyunda kendinize can basabilmeniz mümkün ve öldüğünüz zaman da takım arkadaşlarınız sizi bir Stratagem ile geri çağırabiliyor. Tek başınıza oynadığınız zamanda da sınırsız bir şekilde otomatik olarak savaş alanına geri dönüyorsunuz. Ayrıca, arkadaşlarınıza can basabilmek gibi şeyler de mevcut. Oyun, işbirlikçi deneyimi ön planda tutuyor her zaman.
Bu durum ne yazık ki Helldivers 2 oyununu tek başına oynamak isteyenlerin canını sıkacaktır. Normalde böyle net bir cümle kurmazdım fakat internette filan bu oyunu görüp, heyecanlanırsanız ama oyunu arkadaşlarınızla değil de tek başınıza oynamayı planlıyorsanız, o aynı eğlenceyi elde edemeyeceksiniz. Bu oyuna verebileceğim en yakın örnek Destiny 2 ve o oyunun tek başınıza bile oynayabileceğiniz çok büyük bir kapasitesi var. Bu yapıtta öyle bir durum yok; yabancılarla oynarken bile bir süre sonra yaşadığınız deneyim sizi sıkacaktır. Dört kişilik bir arkadaş grubu bu oyunun tüm potansiyelini hızlı bir şekilde ortaya çıkartıyor.
İnceleme yazımı bitirmeden önce Helldivers 2 yapıtının sunum elementlerinden de bahsetmek istiyorum. Her şeyden önce görsellik geliyor. Oyun, PC üzerindeki en yüksek ayarlarda tek kelimeyle şahane görünüyor. Ben bu oyunu ASUS ROG Strix G18 G814JZ-N6022 ile deneyimledim ve gerçekten bir görsel şölen yaşadım. Oyunun ayrıca PlayStation 5 sürümünü de deneyimledim ki oradaki görsellik, PC tarafındaki kadar net ve göz alıcı olmasa bile bence yine de güzeldi. Yalnız, konsolda nedense uzay geminizdeyken oyun çok bulanık ve kalitesiz görünüyor. Aynı şey savaş alanı için geçerli değil. PC tarafında öyle bir sıkıntı hiç yok.
Helldivers 2 oyununun performansı da hem PC, hem PlayStation 5 üzerinde kusursuz. Yani, oyunun kendi performansından, optimizasyondan filan bahsediyorum. Yoksa, sunucu performansı pek stabil değil. Oyun gayet akıcı bir şekilde rahatlıkla oynanabiliyor ve ben sunucu temelli problemler haricinde başka en ufak hiçbir sıkıntı görmedim oyunun iki sürümünde de. Oyunun özellikle de PC sürümüne çok güzel bir cila çekilmiş ve bunu oyunu oynarken hissedememeniz bence imkansız. Oyunda bazı çökme problemlerinin filan olduğu sıkça belirtiliyor ama benim bunları her iki platformda da yaşamadığımı belirtmek istiyorum.
Sesler ve müzikler de kesinlikle Helldivers 2 oyununun başarılı yanlarından bir tanesi. Oyundaki müzikler kesinlikle o özgürlük ve demokrasi elementlerine çok güzel ve epik bir şekilde yaklaşıyor. Karakter seslendirmeleri çok öne çıkmıyor olsa bile diyaloglar ve monologlar kesinlikle kaliteli. Silah sesleri, düşmanlardan çıkan o cıvık ve metalik sesler de kesinlikle tatmin edici. Yani, bu video oyununun sunum tarafında bence hiçbir sıkıntısı yok. Hatta oyunun genelinde bir sıkıntı yok. Bu çıkışı zedeleyen tek şey ne yazık ki sunucu performansı. Bu durum gelecekte düzeltilir mutlaka ama şu andaki deneyimi bir tık aşağıya çektiği kesin.
Durumu özetlemek gerekirse Helldivers 2, muhteşem bir video oyunu. Eğer arkadaşlarınızla birlikte oynayabileceğiniz bir nişancı oyunu arıyorsanız ve içeriğin tamamen PvE tipi olmasını diliyorsanız, bundan daha iyisi gerçekten az sayıda bulunur. Evet, şu anda oyunda sunucu problemleri mevcut ve en başlarda yeni içerik de yavaş bir hızda gelecek ama geliştirici ekip, oyun başarılı olduğu için çapını büyütmeye başladı bile. Bu yüzden oyunun geleceği de gayet parlak görünüyor. PC veya PlayStation 5 sürümü fark etmeden, bu oyunu gözüm kapalı bir şekilde, gönül rahatlığı ile sizlere önerebilirim efendim. Ekibi gerçekten tebrik etmek lazım.
0 Yorum