Planet Zoo: Console Edition inceleme

Benim en sevdiğim oyunlardan bazılarına imza atmış olan Frontier Developments, 2019 yılında karşımıza Planet Zoo ile çıkmıştı. Özetle, bu video oyunu içerisinde kendimize ait bir hayvanat bahçesi açıyorduk. Temeller, tema parkı kurduğumuz ve yönettiğimiz Planet Coaster ile aynı. Sadece işin içine tema parkı oyuncakları yerine gerçek, yaşayan ve ilgi isteyen hayvanlar giriyor. Yalnız, bu olay gerçekleşeli seneler oldu. Şimdi, “Planet” serisinin önceki oyununda olduğu gibi bu yeni oyun da orijinal çıkışından sonra konsollar için “Console Edition” eklemesi ile piyasaya sürüldü. Ben de bu tip oyunları konsollarda oynamayı seven biri olarak hayvanat bahçemi hemen açtım. Ocak 2024 içerisinde PlayStation 5 ve Xbox Series X/S için duyurulan Planet Zoo: Console Edition, 26 Mart 2024 tarihinde çıkışını gerçekleştirdi ve Planet Coaster: Console Edition isimli kardeşinin yanındaki yerini aldı. O önceki oyunun aksine bu yapıt, eski nesil konsollar için geliştirilmedi. Sadece şimdiki nesil konsollar hedef alındı ve bence sonucunda da başarılı bir iş çıkartıldı. […]

Planet Zoo: Console Edition inceleme

Benim en sevdiğim oyunlardan bazılarına imza atmış olan Frontier Developments, 2019 yılında karşımıza Planet Zoo ile çıkmıştı. Özetle, bu video oyunu içerisinde kendimize ait bir hayvanat bahçesi açıyorduk. Temeller, tema parkı kurduğumuz ve yönettiğimiz Planet Coaster ile aynı. Sadece işin içine tema parkı oyuncakları yerine gerçek, yaşayan ve ilgi isteyen hayvanlar giriyor. Yalnız, bu olay gerçekleşeli seneler oldu. Şimdi, “Planet” serisinin önceki oyununda olduğu gibi bu yeni oyun da orijinal çıkışından sonra konsollar için “Console Edition” eklemesi ile piyasaya sürüldü. Ben de bu tip oyunları konsollarda oynamayı seven biri olarak hayvanat bahçemi hemen açtım.

Ocak 2024 içerisinde PlayStation 5 ve Xbox Series X/S için duyurulan Planet Zoo: Console Edition, 26 Mart 2024 tarihinde çıkışını gerçekleştirdi ve Planet Coaster: Console Edition isimli kardeşinin yanındaki yerini aldı. O önceki oyunun aksine bu yapıt, eski nesil konsollar için geliştirilmedi. Sadece şimdiki nesil konsollar hedef alındı ve bence sonucunda da başarılı bir iş çıkartıldı. Bu oyunu daha önce incelemiştim, bu yüzden temellerine çok inmeyeceğim, bu yazımda daha çok konsol sürümündeki özelliklerden bahsedeceğim. Bu özelliklerin başında da aslında oyunun şimdiki nesil konsollara özel olmasıyla birlikte gelen sunum elementleri yer alıyor.

Her şeyden önce Planet Zoo: Console Edition oyununu PlayStation 5 ile deneyimledim ve elde ettiğim performans ne yazık ki 30 FPS idi. Açıkçası bu oyunu 60 FPS olarak oynayamamak beni en başta biraz üzdü ama oyun, yapısı gereği biraz yavaş olduğu için aslında performans çok da rahatsız etmiyor. Yani, konsolda 30 FPS olarak oynadığım bazı oyunlar oldu ve o oyunlar, deneyiminiz boyunca performansını size hatırlatıyor ama bu oyunu oynarken, gözünüz kısa bir süre içerisinde her şeye alışıyor. Dediğim gibi oyun daha durağan olduğu için ve çok fazla aksiyon olmadığı için 30 FPS ile gelebilecek görsel ve his problemlerini algılaması zor oluyor.

Planet Zoo: Console Edition aynı zamanda görsel yandan da etkileyici bir şekilde sunuluyor. Tabii ki oyun, PC üzerinde görselliği en üst düzeye çektiğiniz zaman elde edebileceğiniz deneyimin aynısını PlayStation 5 üzerinde veremiyor ama yine de detay seviyesi oldukça yüksek ve hayvanların her biri şahane görünüyor. Oyunda ilerledikçe, hayvanat bahçenizi genişlettikçe ve daha fazla ziyaretçiye ev sahipliği yaptıkça özellikle de render mesafesi azalıyor ama bunun haricinde oyun, stabil bir şekilde 30 FPS olarak çalışabilmek için pek de fazla bir şey yapmıyor gibi hissettim. Bu tabii ki olumsuz bir yorum değil; çok büyük hayvanat bahçelerinde bile konsol, bu oyunu stabil bir şekilde çalıştırdı.

Planet Zoo: Console Edition oyununun konsollardaki en ilginç özelliği aslında kontrolcüler için destek sağlaması. Bu ilginç bir şey; aynı destek PC üzerinde bulunmuyor ve en azından şimdilik, sadece konsollara özel geliştirilmiş gibi görünüyor. Bu arada, tahmin edebileceğiniz gibi PC üzerinde oyuna bugüne kadar gelen tüm ücretsiz güncellemeler de konsol sürümünün içerisinde bulunuyor. Sadece ek paket cephesinde bir eksiklik var. Oyunun konsol sürümünde sadece North America Animal Pack ve Europe Pack bulunuyor. Aquatic Pack ve Twilight Pack ise Mayıs 2024 içerisinde satışa sunulacak. PC üzerinde yer alan diğer ek paketler zamanla konsollarda satılacak.

Planet Zoo: Console Edition, ek paketlerin geri kalanı için bir Season Pass satıyor ve günümüz ekonomisi göz önüne alındığında bile bence Season Pass için belirlenen fiyat bana inanılmaz yüksek geldi. Yani, size şöyle söyleyeyim: Ana oyunun satış fiyatı, Season Pass ögesinin fiyatından daha ucuz. Oyunun standart sürümü 1.250 TL iken Season Pass, 1.750 TL. Şaka gibi gerçekten. Ek paketler ise fena değil; North America Animal Pack ve Europe Pack, toplu bir paket olarak 380 TL karşılığında satın alınabiliyor ve bu ek paketler oyuna yepyeni hayvanlar ve daha fazlasını ekliyor. Hayvanlar oldukça detaylı olduğu için bu fiyat bence ucuz bile.

Planet Zoo: Console Edition içerisinde dilediğiniz ek paketlerle veya onlar olmadan hayvanat bahçenizi açtığınız zaman ise eğer daha önce Planet Coaster oyununun PC veya konsol sürümünü deneyimlediyseniz, tanıdık bir deneyim bekliyor demektir. Yani, yine oldukça geniş bir alanda yollar yapıyorsunuz ve o yolların sağına, soluna ve ucuna hayvanları sunabileceğiniz alanlar ekliyorsunuz. Kurbağa gibi daha küçük hayvanlar için kapalı izleme alanları kurabiliyorsunuz ama çita, ayı, geyik, maymun ve benzeri diğer tüm hayvanlar için izleme alanlarını manüel olarak, sıfırdan yapmanız gerekiyor. Yani, bir bölgeyi çitle veya duvarla kaplayacaksınız, o duvarların içini hayvanlara uygun hale getireceksiniz, dışını ise izlenebilir ve bilgi edinebilir bir hale sokacaksınız.

Planet Zoo: Console Edition içerisinde her hayvanın inanılmaz detaylı bir ansiklopedi sayfası var ve o sayfaları okuyup, bahçenize alacağınız hayvanı önce tanımanız gerekiyor. Mesela, bir hayvanın tırmanma ihtiyacı olup, olmadığı orada yazıyor. Tabii ki bu tip bilgileri hayvanı aldıktan sonra da görebilirsiniz ama paranızı kaybettikten sonra yönetemeyeceğiniz bir hayvanı tutmanın pek bir anlamı yok. Bu arada, oyunda her hayvanı bir marketten, tek tek satıyorsunuz. Her hayvanın cinsiyeti, ömrünün uzunluğu ve benzeri istatistikleri farklı farklı oluşturuluyor. Erkek ve dişi hayvanlar, eğer her şey uygunsa çiftleşebiliyor ve ayrıca hayvanlar zamanla ölebiliyor.

Planet Zoo: Console Edition

Dediğim gibi Planet Zoo oyununu daha önce detaylı bir şekilde inceledim, bu yüzden özellikle konsol sürümünden çok uzaklaşmak istemiyorum ama eğer Planet Coaster oyununu sevdiyseniz, hayvanat bahçesi yönetime karşı bir ilginiz de varsa, karşınızda rüya oyununuz var bence. Oyun, bir bakıma da mecburi olarak tema parkı yönetiminden çok daha zor ve detaylı. Malum, o oyunda cansız makineleri yönetiyorduk. Şimdi, gerçek canların sorumluluğu var parkımızda. Bu yüzden her şey çok daha gerçekçi, çok daha detaylı ve derin. Daha da önemlisi, ek paketler ile bu deneyimi daha da çeşitli bir hale sokabiliyorsunuz. Ayrıca, hayvanlar haricinde, hayvanat bahçesinin yönetimi, tema parkı yönetimi ile aşağı yukarı aynı. Sadece o temelin üstüne birkaç yeni element ekleniyor.

Planet Zoo: Console Edition ile yeni olarak ziyaretçileri bilgilendirme gereksinimi, bağış kutusu ve benzeri şeyler ekleniyor. Ayrıca, araştırma ve geliştirme alanı da genişletiliyor. En büyük yenilik ise tabii ki hayvanlar. Hayvanların bakımı, onların ihtiyaçları, yemeleri, içmeleri, eğlenceleri, üremeleri ve çok daha fazlası artık göz önünde bulundurmanız gereken şeyler. Bazı hayvanlar kalabalık gruplar içinde olmak istemiyor, bazı hayvanlar gruptaki tek erkek olmak istiyor, bazıları ise diğer cinsteki belirli hayvanlar ile birlikte yaşayabiliyor. Bu bilgin hepsini ansiklopediden öğrenerek, detayları göz önünde bulundurarak hayvanat bahçenizi yönetmeniz gerekiyor.

Oyun modu cephesinde Planet Zoo: Console Edition, Planet Coaster oyunundan hatırlayabileceğiniz klasik modları bulunduruyor. Öğretici bölümler, hikaye modu, kum havuzu modu ve meydan okuma modu klasik olarak oyunda. Bunlara ek olarak zamana karşı yarış modu ve bayilik modu bulunuyor. Evet, bu video oyunu içerisinde tek bir marka altında dünyanın farklı noktalarında başka hayvanat bahçeleri açabiliyorsunuz. Oyunda, nesli tükenen hayvanları bulup, hayvanat bahçenize alıp, onları üretip, sağlıklı bir hale geldikleri zaman doğaya geri salabiliyorsunuz ve böylece nesil tükenmesi sorununu bile çözebiliyorsunuz. Oyun, nihai bir hayvanat bahçesi yönetimi deneyimi.

Planet Zoo oyununun PC versiyonu halihazırda türünün en iyisiydi bence. Planet Zoo: Console Edition da aynı kaliteyi koruyor ve bence kusursuz bir deneyim sunuyor. Yani; oyunun 30 FPS olarak çalışıyor olması, fiyatlandırmasının biraz fazla yüksek olması ve ufak tefek sunucu problemleri haricinde benim bu oyun hakkında olumsuz olarak kurabileceğim hiçbir cümle yok. Eğer daha önce Planet Coaster ve/veya Zoo Tycoon oyununu oynadıysanız, bunun üzerine ek olarak hayvanat bahçesi yönetimine karşı bir ilginiz varsa, aradığınız rüya oyunu bence buldunuz. İsterseniz kreatif, isterseniz gerçekçi, isterseniz de bunların kombinasyonunu gerçekleştirebileceğiniz, türünün nihai seviyesine ulaşmış bir video oyunu var karşınızda.

Planet Zoo: Console Edition

Olumlu

Birbirinden farklı ve gerçekçi hayvan ile nihai hayvanat bahçesi yönetimi simülasyonu sunuluyor.

Hayvanat bahçesini kurma, yaşam alanları oluşturma ve dekor konusunda çok kreatif olabilirsiniz.

Frontier Workshop desteği ile diğer oyuncuların yapılarını kendi hayvanat bahçenize çekebilirsiniz.

Performans her ne kadar 30 FPS olsa bile gayet stabil ve görsellik de tek kelimeyle şahane.

Olumsuz

Season Pass için yapılan fiyatlandırma saçma ve yüksek.

Ufak tefek sunucu temelli problemler var.

Benzer Yazılar

Victoria 3: Spheres of Influence inceleme

OYUNLAR 2 ay önce

Victoria 3 gibi karmaşık bir simülasyonda neler olup bittiğine dair en ufak bir ipucunu takip etmeyi başardığınızda, kaçamayacağınız bir dünya haline geliyor kendisi. Dahası, Sphere of Influence isimli ek paketin yeni eklentileri, bu video oyununa atlayıp ülkenizi zafere taşımak ya da iflasa sürüklemek için mükemmel bir zaman olarak sunuluyor. Bu oyunu ilk oynadığımda, ekonomik ve politik sistemlerinin ne kadar derin olduğunu kavrayamamıştım ve bu simülatörün ne kadar karmaşık olduğunu fark etmiştim. İşte bu ek paket, oyunu daha da derinleştiriyor. Sizi tarihsel olarak doğru bir senaryoya götüren basit bir simülatör değil Victoria 3. Aslında tam tersi. Herhangi bir ülkeyi seçip hayali senaryolara sokabilir ve tarihin akışını değiştirebilirsiniz. Bu video oyununun her özelliğinin incelikleri harika olsa da Sphere of Influence çok daha fazlasını ekliyor. Bunun da ötesinde, harika olsa da yine de oyuna başlama sürecini yeni oyuncular çok kolaylaştırmıyor. Eğer bu oyunu ilk kez oynuyorsanız, hikayeyi oluşturan kişinin siz olduğunuzu bilmelisiniz. Zafere […]

First Dwarf ön inceleme – Mavi Kol

OYUNLAR 2 ay önce

Cücelerin harika birer mühendis olup, başka bir şey olamadığı klişesi şimdi de First Dwarf isimli bir Erken Erişim oyunu ile karşımıza çıktı. Aslında gayet güzel müzikler ve çizgi film tarzı, ilgi çekici bir sinematik ile başlayan bu video oyununda önce Viking temasını görüyoruz, sonra cüceleri görüyoruz, sonra karşımıza robotlar çıkıyor ve işin içine bir de küçük ejderhalar giriyor… Tüm bunlar olurken de uçan bir gemidesiniz tabii ki. Gemimiz uçan bir adaya düşüyor ve burada da bizim hayatta kalma maceramız başlıyor. Bu arada, ejderha da İngilizce konuşuyor. First Dwarf; materyal toplama, eşya üretme, keşif yapma, hayatta kalma ve savaşma elementlerine odaklanıyor. Oyunda yapmanız gereken ilk şey etraftan biraz materyal toplamak ve kendinize bir üs kurmak. Bu arada, oyundaki binalar elektrik yerine mana kullanıyor. Bu yüzden üssünüzü yaparken, mana kaynağı olan bir yere gitmeniz en akıllıca olanı. Oyunda bunun gibi birkaç ufak tefek detay mevcut. Oyundaki ilk anlarımız odun kesmek, taş çıkartmak, […]

Sons of the Forest inceleme

OYUNLAR 2 ay önce

Sons of the Forest içerisinde ilk kez birini gerçekten öldürdüğünüz zamanı unutmak oldukça güç. Benim için bu an, hasar almış ama her zaman güvenilir kalmayı başaran takım arkadaşım Kelvin ile uzak adaya ilk iniş yaptığımızda ya da yamyam yerlilerle sadece bir mızrak ile karşı karşıya geldiğimde yaşanmadı aslında. Belki de bu ada, sözde canavarların yerine geçerek, insanlığı uçuruma itmenin ne kadar istekli olduğunu görmek için bir test. Belki de gerçekten “ormanın oğullarıyız”, kim bilir? Tüm bunları sesli düşünürken Kelvin tabii ki beni pek dinlemedi. Kelvin, boş boş başını salladı ve daha fazla odun toplamaya devam etti ama anlattığım bu şey, girdikten neredeyse tam bir yıl sonra erken erişimden çıkan oyunun yalnızca bir bileşeni. Diğer tarafta ise kurgu ve hikaye var. PuffCorp şirketinin CEO pozisyonunda yer alan Edward Puffton olarak, karımız Barbara ve kızımız Virginia kaybolduktan sonra onları bulmak için Site 2 olarak adlandırılan gizemli bir adaya gidiyoruz. Çok geçmeden helikopteriniz […]

0 Yorum

Yorum Yaz

Rastgele

Web sitemiz, gezinme deneyiminizi ve ilgili bilgileri sağlamak için çerezleri kullanır. Web sitemizi kullanmaya devam etmeden önce, şunları kabul etmiş olursunuz.