Benim en sevdiğim oyunlardan bazılarına imza atmış olan Frontier Developments, 2019 yılında karşımıza Planet Zoo ile çıkmıştı. Özetle, bu video oyunu içerisinde kendimize ait bir hayvanat bahçesi açıyorduk. Temeller, tema parkı kurduğumuz ve yönettiğimiz Planet Coaster ile aynı. Sadece işin içine tema parkı oyuncakları yerine gerçek, yaşayan ve ilgi isteyen hayvanlar giriyor. Yalnız, bu olay gerçekleşeli seneler oldu. Şimdi, “Planet” serisinin önceki oyununda olduğu gibi bu yeni oyun da orijinal çıkışından sonra konsollar için “Console Edition” eklemesi ile piyasaya sürüldü. Ben de bu tip oyunları konsollarda oynamayı seven biri olarak hayvanat bahçemi hemen açtım.
Ocak 2024 içerisinde PlayStation 5 ve Xbox Series X/S için duyurulan Planet Zoo: Console Edition, 26 Mart 2024 tarihinde çıkışını gerçekleştirdi ve Planet Coaster: Console Edition isimli kardeşinin yanındaki yerini aldı. O önceki oyunun aksine bu yapıt, eski nesil konsollar için geliştirilmedi. Sadece şimdiki nesil konsollar hedef alındı ve bence sonucunda da başarılı bir iş çıkartıldı. Bu oyunu daha önce incelemiştim, bu yüzden temellerine çok inmeyeceğim, bu yazımda daha çok konsol sürümündeki özelliklerden bahsedeceğim. Bu özelliklerin başında da aslında oyunun şimdiki nesil konsollara özel olmasıyla birlikte gelen sunum elementleri yer alıyor.
Her şeyden önce Planet Zoo: Console Edition oyununu PlayStation 5 ile deneyimledim ve elde ettiğim performans ne yazık ki 30 FPS idi. Açıkçası bu oyunu 60 FPS olarak oynayamamak beni en başta biraz üzdü ama oyun, yapısı gereği biraz yavaş olduğu için aslında performans çok da rahatsız etmiyor. Yani, konsolda 30 FPS olarak oynadığım bazı oyunlar oldu ve o oyunlar, deneyiminiz boyunca performansını size hatırlatıyor ama bu oyunu oynarken, gözünüz kısa bir süre içerisinde her şeye alışıyor. Dediğim gibi oyun daha durağan olduğu için ve çok fazla aksiyon olmadığı için 30 FPS ile gelebilecek görsel ve his problemlerini algılaması zor oluyor.
Planet Zoo: Console Edition aynı zamanda görsel yandan da etkileyici bir şekilde sunuluyor. Tabii ki oyun, PC üzerinde görselliği en üst düzeye çektiğiniz zaman elde edebileceğiniz deneyimin aynısını PlayStation 5 üzerinde veremiyor ama yine de detay seviyesi oldukça yüksek ve hayvanların her biri şahane görünüyor. Oyunda ilerledikçe, hayvanat bahçenizi genişlettikçe ve daha fazla ziyaretçiye ev sahipliği yaptıkça özellikle de render mesafesi azalıyor ama bunun haricinde oyun, stabil bir şekilde 30 FPS olarak çalışabilmek için pek de fazla bir şey yapmıyor gibi hissettim. Bu tabii ki olumsuz bir yorum değil; çok büyük hayvanat bahçelerinde bile konsol, bu oyunu stabil bir şekilde çalıştırdı.
Planet Zoo: Console Edition oyununun konsollardaki en ilginç özelliği aslında kontrolcüler için destek sağlaması. Bu ilginç bir şey; aynı destek PC üzerinde bulunmuyor ve en azından şimdilik, sadece konsollara özel geliştirilmiş gibi görünüyor. Bu arada, tahmin edebileceğiniz gibi PC üzerinde oyuna bugüne kadar gelen tüm ücretsiz güncellemeler de konsol sürümünün içerisinde bulunuyor. Sadece ek paket cephesinde bir eksiklik var. Oyunun konsol sürümünde sadece North America Animal Pack ve Europe Pack bulunuyor. Aquatic Pack ve Twilight Pack ise Mayıs 2024 içerisinde satışa sunulacak. PC üzerinde yer alan diğer ek paketler zamanla konsollarda satılacak.
Planet Zoo: Console Edition, ek paketlerin geri kalanı için bir Season Pass satıyor ve günümüz ekonomisi göz önüne alındığında bile bence Season Pass için belirlenen fiyat bana inanılmaz yüksek geldi. Yani, size şöyle söyleyeyim: Ana oyunun satış fiyatı, Season Pass ögesinin fiyatından daha ucuz. Oyunun standart sürümü 1.250 TL iken Season Pass, 1.750 TL. Şaka gibi gerçekten. Ek paketler ise fena değil; North America Animal Pack ve Europe Pack, toplu bir paket olarak 380 TL karşılığında satın alınabiliyor ve bu ek paketler oyuna yepyeni hayvanlar ve daha fazlasını ekliyor. Hayvanlar oldukça detaylı olduğu için bu fiyat bence ucuz bile.
Planet Zoo: Console Edition içerisinde dilediğiniz ek paketlerle veya onlar olmadan hayvanat bahçenizi açtığınız zaman ise eğer daha önce Planet Coaster oyununun PC veya konsol sürümünü deneyimlediyseniz, tanıdık bir deneyim bekliyor demektir. Yani, yine oldukça geniş bir alanda yollar yapıyorsunuz ve o yolların sağına, soluna ve ucuna hayvanları sunabileceğiniz alanlar ekliyorsunuz. Kurbağa gibi daha küçük hayvanlar için kapalı izleme alanları kurabiliyorsunuz ama çita, ayı, geyik, maymun ve benzeri diğer tüm hayvanlar için izleme alanlarını manüel olarak, sıfırdan yapmanız gerekiyor. Yani, bir bölgeyi çitle veya duvarla kaplayacaksınız, o duvarların içini hayvanlara uygun hale getireceksiniz, dışını ise izlenebilir ve bilgi edinebilir bir hale sokacaksınız.
Planet Zoo: Console Edition içerisinde her hayvanın inanılmaz detaylı bir ansiklopedi sayfası var ve o sayfaları okuyup, bahçenize alacağınız hayvanı önce tanımanız gerekiyor. Mesela, bir hayvanın tırmanma ihtiyacı olup, olmadığı orada yazıyor. Tabii ki bu tip bilgileri hayvanı aldıktan sonra da görebilirsiniz ama paranızı kaybettikten sonra yönetemeyeceğiniz bir hayvanı tutmanın pek bir anlamı yok. Bu arada, oyunda her hayvanı bir marketten, tek tek satıyorsunuz. Her hayvanın cinsiyeti, ömrünün uzunluğu ve benzeri istatistikleri farklı farklı oluşturuluyor. Erkek ve dişi hayvanlar, eğer her şey uygunsa çiftleşebiliyor ve ayrıca hayvanlar zamanla ölebiliyor.
Dediğim gibi Planet Zoo oyununu daha önce detaylı bir şekilde inceledim, bu yüzden özellikle konsol sürümünden çok uzaklaşmak istemiyorum ama eğer Planet Coaster oyununu sevdiyseniz, hayvanat bahçesi yönetime karşı bir ilginiz de varsa, karşınızda rüya oyununuz var bence. Oyun, bir bakıma da mecburi olarak tema parkı yönetiminden çok daha zor ve detaylı. Malum, o oyunda cansız makineleri yönetiyorduk. Şimdi, gerçek canların sorumluluğu var parkımızda. Bu yüzden her şey çok daha gerçekçi, çok daha detaylı ve derin. Daha da önemlisi, ek paketler ile bu deneyimi daha da çeşitli bir hale sokabiliyorsunuz. Ayrıca, hayvanlar haricinde, hayvanat bahçesinin yönetimi, tema parkı yönetimi ile aşağı yukarı aynı. Sadece o temelin üstüne birkaç yeni element ekleniyor.
Planet Zoo: Console Edition ile yeni olarak ziyaretçileri bilgilendirme gereksinimi, bağış kutusu ve benzeri şeyler ekleniyor. Ayrıca, araştırma ve geliştirme alanı da genişletiliyor. En büyük yenilik ise tabii ki hayvanlar. Hayvanların bakımı, onların ihtiyaçları, yemeleri, içmeleri, eğlenceleri, üremeleri ve çok daha fazlası artık göz önünde bulundurmanız gereken şeyler. Bazı hayvanlar kalabalık gruplar içinde olmak istemiyor, bazı hayvanlar gruptaki tek erkek olmak istiyor, bazıları ise diğer cinsteki belirli hayvanlar ile birlikte yaşayabiliyor. Bu bilgin hepsini ansiklopediden öğrenerek, detayları göz önünde bulundurarak hayvanat bahçenizi yönetmeniz gerekiyor.
Oyun modu cephesinde Planet Zoo: Console Edition, Planet Coaster oyunundan hatırlayabileceğiniz klasik modları bulunduruyor. Öğretici bölümler, hikaye modu, kum havuzu modu ve meydan okuma modu klasik olarak oyunda. Bunlara ek olarak zamana karşı yarış modu ve bayilik modu bulunuyor. Evet, bu video oyunu içerisinde tek bir marka altında dünyanın farklı noktalarında başka hayvanat bahçeleri açabiliyorsunuz. Oyunda, nesli tükenen hayvanları bulup, hayvanat bahçenize alıp, onları üretip, sağlıklı bir hale geldikleri zaman doğaya geri salabiliyorsunuz ve böylece nesil tükenmesi sorununu bile çözebiliyorsunuz. Oyun, nihai bir hayvanat bahçesi yönetimi deneyimi.
Planet Zoo oyununun PC versiyonu halihazırda türünün en iyisiydi bence. Planet Zoo: Console Edition da aynı kaliteyi koruyor ve bence kusursuz bir deneyim sunuyor. Yani; oyunun 30 FPS olarak çalışıyor olması, fiyatlandırmasının biraz fazla yüksek olması ve ufak tefek sunucu problemleri haricinde benim bu oyun hakkında olumsuz olarak kurabileceğim hiçbir cümle yok. Eğer daha önce Planet Coaster ve/veya Zoo Tycoon oyununu oynadıysanız, bunun üzerine ek olarak hayvanat bahçesi yönetimine karşı bir ilginiz varsa, aradığınız rüya oyunu bence buldunuz. İsterseniz kreatif, isterseniz gerçekçi, isterseniz de bunların kombinasyonunu gerçekleştirebileceğiniz, türünün nihai seviyesine ulaşmış bir video oyunu var karşınızda.
0 Yorum