TopSpin 2K25 inceleme – Mavi Kol

Konsollarda pek de bir tenis oyunu yok. Özellikle de son on yılda filan AO Tennis 2 ve Matchpoint – Tennis Championships gibi oyunlardan başkasını görmedik. Eski nesillerde döneminde Top Spin ve Virtua Tennis serisinin bıraktığı boşluğu doldurmaya çalışıyordu tüm bu video oyunları ama gerçek şu ki hiçbiri bu klasik serilerin başarısını tekrarlayamadı. Oyuncular, 2K veya SEGA şirketlerinin büyük bir tenis oyunuyla geri dönmesi için hayal kuruyordu ve inanılmaz bir sürpriz şekilde, birdenbire, TopSpin 2K25 oyunu ile karşı karşıya kaldık. TopSpin 2K serisinin son oyununun üzerinden 13 yıl geçmiş olmasına rağmen, TopSpin 2K25, temel olarak Top Spin 4 oyununun bıraktığı yerden devam ediyor. Bahsi geçen o oyun, 2011 senesi içerisinde piyasaya sürüldüğünden bu yana şimdiye kadar yapılmış en iyi tenis oyunlarından biri olarak gösteriliyor ve oynaması kolay ama ustalaşması oldukça zor olan simülasyon odaklı bir oyun deneyimi sunuyor. TopSpin 2K25 de temel olarak o oyundaki formülü tekrar kullanıyor. Bu nedenle serisinin […]

TopSpin 2K25 inceleme – Mavi Kol

Konsollarda pek de bir tenis oyunu yok. Özellikle de son on yılda filan AO Tennis 2 ve Matchpoint – Tennis Championships gibi oyunlardan başkasını görmedik. Eski nesillerde döneminde Top Spin ve Virtua Tennis serisinin bıraktığı boşluğu doldurmaya çalışıyordu tüm bu video oyunları ama gerçek şu ki hiçbiri bu klasik serilerin başarısını tekrarlayamadı. Oyuncular, 2K veya SEGA şirketlerinin büyük bir tenis oyunuyla geri dönmesi için hayal kuruyordu ve inanılmaz bir sürpriz şekilde, birdenbire, TopSpin 2K25 oyunu ile karşı karşıya kaldık.

TopSpin 2K serisinin son oyununun üzerinden 13 yıl geçmiş olmasına rağmen, TopSpin 2K25, temel olarak Top Spin 4 oyununun bıraktığı yerden devam ediyor. Bahsi geçen o oyun, 2011 senesi içerisinde piyasaya sürüldüğünden bu yana şimdiye kadar yapılmış en iyi tenis oyunlarından biri olarak gösteriliyor ve oynaması kolay ama ustalaşması oldukça zor olan simülasyon odaklı bir oyun deneyimi sunuyor. TopSpin 2K25 de temel olarak o oyundaki formülü tekrar kullanıyor. Bu nedenle serisinin bir önceki oyunu ile neredeyse aynı hissi veriyor.

TopSpin 2K25, tabii ki önemli iyileştirmelere ve değişikliklere sahip. Sonuç olarak, 2024 senesinde oynamak için kesinlikle harika olan bir oyun var karşımızda. Serinin oynanışını bu kadar iyi yapan şeyin ne olduğunu kelimelere dökmek zor ama ilk olarak, animasyonlar gerçekten iyi uygulanmış ve onlara bağlı bir momentum hissi var. Bu yüzden diğer oyunlarda oyuncuların atışlarını oynamak için garip bir şekilde farklı duruşlara girdiğini göreceksiniz, Bu yeni oyunun oyuncuları doğal olarak kortta hareket ediyor ve diğer bazı tenis oyunlarından çok daha yumuşak bir şekilde kontrol ediyor.

Bu atışları yapmak için zamanlama sistemini kullanmak da gerçekten tatmin edici; seçtiğiniz girişi doğru zamanda tutup, bırakmanızı gerektiriyor – “Mükemmel” penceresine ne kadar yakın olursanız, rakibinize sorun çıkarma olasılığınız o kadar artıyor. Zamanlama da durumsal bir halde; bu nedenle harika bir atış yapmak için mükemmel bir konumdaysanız, bunu başarmak için daha uzun bir zamanlama penceresine sahip olursunuz. Tersine, bir ton dayanıklılık kaybederken bir puan için kovalamaya zorlanıyorsanız, zamanlama penceresi daha küçük olacaktır.

Bir önceki paragrafta bahsettiğim durumun sonucunda “Mükemmel” bir atış yapmak bile işleri tersine çevirmek için her zaman yeterli olmayacaktır. Önemli olan bu durumları etkili bir şekilde nasıl yöneteceğinizi öğrenmek, stratejilerinizi çeşitlendirmek ve diğer oyuncuları alt etmek için sürekli yeni yollar bulmaktır. TopSpin 2K25 içerisinde, Top Spin 4 oyununa kıyasla, zamanlamanızın tam olarak ne kadar erken veya geç olduğunu gösteren yeni bir zamanlama ölçer gibi başlangıçta biraz müdahaleci görünen ancak kısa sürede alışacağınız birkaç küçük oyun farklılığı var.

Servisler de hafifçe değiştirilmiş ve iyileştirilmiş gibi hissettiriyor; servisinizi hedeflemenizi ve ardından top, raketinizi terk edene kadar sol analog çubuğu yerinde tutmanızı gerektiriyor. Çoğunlukla, sahadaki iki oyun arasında çok az fark var ve bu kesinlikle iyi bir şey. Oynaması hala son derece keyifli, sonsuz bağımlılık yapıyor ve 13 yıldır konsollarda gördüğüm en iyi tenis oyunu deneyimini sunuyor. TopSpin 2K25 yapıtının biraz farklı olduğu nokta ise oyun modları. Beklendiği gibi MyCareer modu burada ön plana çıkıyor.

MyCareer içerisinde kendi karakterinizi (MyPlayer) yaratmanıza ve ardından onu dünyanın 1 numaralı oyuncusu olmak için tek oyunculu bir yolculuğa çıkarmanıza olanak tanıyor oyun. Grand Slam etkinliklerine ilerlemeden önce bazı küçük turnuvalarda oynayarak başlıyorsunuz ve yol boyunca katılabileceğiniz antrenmanlar, yararlanabileceğiniz özel etkinlikler, yükseltebileceğiniz özellikler, işe alabileceğiniz koçlar ve ilerlemenin çeşitli diğer yolları var. Bu, dinamik maç uzunluğu formatı kullanılırken tamamlamanın 20 saat sürdüğü basit ama eğlenceli bir kariyer modu.

Kariyer modundaki maçlarınızı daha uzun yapmak istiyorsanız bunu önemli ölçüde uzatma potansiyeli var. Ayrıca bu mod, karakterinizi çevrimiçi hale getirebileceğiniz ve başkalarıyla rekabet edebileceğiniz World Tour adlı başka bir modla doğrudan bağlantılı. Burada, en iyi oyuncular muhtemelen en iyi özelliklere sahip olanlar olacaktır ve herkesin seviyesi 30’da sınırlandırılmış halde sunuluyor. Bu nedenle çevrimdışı ilerlemeniz, size çevrimiçi bir avantaj sağlamada büyük rol oynuyor. Sadece seviye sınırlandırması yapmak bana biraz ilginç bir karar gibi geldi.

TopSpin 2K25

TopSpin 2K25 oyununun biraz önce bahsettiğim modunda eziyet etmek istemeyenler için temelde aynı şey olan ancak gerçek tenis oyuncularıyla, nitelikler bölümünde her zaman dengeli bir eşleşmeyi garanti edildiği bir 2K Tour çevrimiçi modu da var. Bu modlarda bazı özel kozmetik ödüller veya oynanışı değiştirmeyen başka bir tür teşvik için rekabet etmeyi çok istedim ama liderlik tablolarında yükselmekten başka bir şey yapılmıyor ne yazık ki. Çevrimdışı ve çevrimiçi Exhibition maçları için de destek görmek güzel ve John McEnroe tarafından seslendirilen TopSpin akademisi, oyunun temellerini ve detaylarını öğrenmek için iyi tasarlanmış bir eğitim paketi.

Ne yazık ki MyCareer dışında çevrimdışı turnuva oynamanın henüz bir yolu yok ve lansman sırasında çevrimiçi çift maçları için de bir işaret yok. Mayıs 2024 içerisinde bu özellik eklenene kadar arkadaşlarınızı çevrimiçi bir maça davet edemiyorsunuz. İyi haber şu ki TopSpin 2K25, tüm modlarda tam çapraz oyun desteğine sahip. Bu nedenle Xbox, PlayStation ve PC arasında çevrimiçi rakipler bulmak zor olmayacaktır. Aynı zamanda, oyundaki görevleri tamamlayarak özelleştirilebilir öğelerin yanı sıra birkaç başka bonus kazanabileceğiniz bir sezonluk savaş/sezon bileti görevi gören Centre Court Pass sistemi ilk kez oyuncuların karşısına çıkıyor.

Centre Court Pass, ücretsiz ve ücretli bir Premium versiyonu ile sunuluyor ama ücretli kısımda karakteriniz için yol boyunca ortaya çıkan küçük XP ve VC artışlarının yanı sıra sadece kozmetik öğelerle sınırlı hediyeler. Pro Shop ise gerçekten istiyorsanız belirli öğeleri gerçek parayla edinmenize olanak tanıyor ama kozmetiklere odaklanılması ve tüm oyuncular için XP sınırı nedeniyle çok müdahale etmiyor oyuna. Ayrıca, oyunun genel sunumu hakkında da biraz konuşmak istiyorum. Özellikle de konuya görsellikten girmek istiyorum.

Evet, bazı oyuncu modellerinin ve seyircilerin en kötü hallerinde bile ne kadar çirkin görünebildiklerini ve zaman zaman göze battıklarını birçok video oyununda gördünüz. Yine de adil olmak gerekirse, TopSpin 2K25 içerisinde harika görünen çok sayıda lisanslı saha ve stadyum var ve her şeyi standart oyun içi kameradan izlediğinizde, hepsi mükemmel bir şekilde karşımıza çıkıyor. Açıkçası bir sonraki oyunda iyileştirme için bolca yer var ama çoğunlukla oyunun daha az çekici taraflarını görmezden gelmek oldukça kolay bu yapıtın içerisinde.

TopSpin 2K25

Başlangıçtaki lisanslı profesyonellerin seçimine gelince, verilen kararlar hiç de fena değil. Roger Federer, Andy Murray, Serena Williams ve Emma Raducanu gibi yıldızlarla bu video oyununu oynamak mümkün ve bu isimlerin haricinde TopSpin 2K25 içerisinde oldukça büyük bir liste var ama örneğin Novak Djokovic veya Rafael Nadal gibi isimlerden hiçbir iz yok.

2K, TopSpin 2K25 oyununa lansman sonrasında daha fazla oyuncu ekleneceğini söylüyor ve işin güzel yanı, bu oyuncuların oyuna tamamen ücretsiz olarak eklenecek olması. Bu oyuncuların kimler olabileceğine dair bir bilgi yok ama ücretsizlerse, konu hakkında pek de olumsuz bir şey söylemek mümkün değil. Mesela, WWE 2K24 oyununa ek profesyonel güreşçiler ücretli olarak sunuluyor.

Top Spin 4 isimli klasik o kadar iyiydi ki son satış tarihinden sonra 10 yıl boyunca gelişmeye devam etti ve TopSpin 2K25 yapıtını 2024 senesinde oynamak da aynı derecede keyifli hissettiriyor. Elbette, karakter modelleri harika görünmüyor ve oyun belirli alanlarda birkaç ince ayar ve ekleme yapabilirdi ama önemli olan, Mafia serisinden de hatırlayabileceğiniz Hangar 13 isimli geliştirici ekibin oynanışı çivilemiş olması. Bu durumda oyunu sevmemek oldukça zor.

Top Spin 4 oyununun geçmişte yaptığı gibi dikkatimizi çekecek bir tenis oyunu için çok uzun zamandır bekliyorduk ve TopSpin 2K25 yapıtının on yılı aşkın süredir oynadığım en iyi tenis oyunu olduğunu söylemekten memnuniyet duyuyorum. Eğer tenis ile ilgileniyorsanız veya sadece bu sporun oyununa karşı bir merakınız varsa, bu yapıta kesinlikle şans vermeniz gerekiyor.

Olumlu

Tüm zamanların en iyi, en modern, en tatmin edici ve en akıcı oynanışına sahip tenis oyunu.

48 farkı tenis sahası ve sahalar için farklı zaman ayarları ile inanılmaz geniş bir oyun alanı yelpazesi mevcut.

Birkaç problem haricinde görsellik oldukça kaliteli; gerçek bir tenis maçı izliyormuş hissi güzelce veriliyor.

Olumsuz

Bazı karakter modelleri pek de kaliteli görünmüyor.

Çevrim içi ve çevrim dışı içerik seçenekleri zengin değil.

2K şirketinin klasik mikro ödeme eklentileri can sıkıyor.

Benzer Yazılar

The Bridge Curse 2: The Extrication inceleme

OYUNLAR 16 saat önce

Günümüzde direkt olarak filmleri temel alan oyunların sayısı azalmaya başladı. Geçmişte öyle değildi tabii ki; sürekli filmlere bağlı oyunlar çıkıyordu ve başarısız oluyordu. Muhtemelen bu sebepten ötürü o tip oyunların sayısı azalırken, 2022 yılına ait The Bridge Curse: Road to Salvation oyunu, şaşırtıcı bir şekilde bu yolu takip etmemişti. Aynı isme sahip filmin bir oyunu olarak sunulan o yapıt oldukça sevilen bir korku oyunu olmayı başarmıştı. Aradan iki yıl geçti ve yine aynı filmi temel alan The Bridge Curse 2: The Extrication ile tanıştık. The Bridge Curse 2: The Extrication, temelinde aslında bir korku ve hayatta kalma oyunu. Birinci şahıs bakış açısından deneyimlediğimiz bu yapıtta kontrol edebileceğimiz dört farklı karakter bulunuyor. Tayvan içerisinde yer alan ve hayalet hikayeleri ile ünlü olan Wen Hua Üniversitesi ise oyun alanımız. İlk oyunda olduğu gibi bu yapıtın içerisinde de hayaletlerden kaçıyoruz, bulmaca çözüyoruz ve hikayenin ucunda yer alan o düğümü çözmeye çalışıyoruz. Tabii bu […]

QRD Spark N5 inceleme – Mavi Kol

OYUNLAR 2 gün önce

Genelde nadiren donanım incelemesi yapıyorum ve bu incelemeler de genellikle kendi satın aldığım ürünlere ait oluyor. QRD Spark N5 ile durum böyle değil. Kısa bir süre önce inceleme amaçlı olarak elime geçen bu kontrolcü, QRD şirketinin şu anda en çok satan ürünlerinden bir tanesi ve bunun en büyük sebeplerinden bazıları da fiyat açısından uygun ve aynı zamanda analog çubuklarında Hall Effect teknolojisini kullanıyor olması. Bu demek oluyor ki DualSense veya DualShock 4 ürünlerine kıyasla, bu kontrolcüde analog çubuğu kayması (stick drift) probleminin yaşanması çok daha nadir ve doğal olarak ürünün ömrü de ciddi anlamda daha uzun sürüyor. Özetle söylemek gerekirse; PlayStation, Xbox ve Nintendo cephelerindeki kontrolcülerin tamamı elektronik devreler aracılığı ile sizin analog çubuklarını oynattığınızı anlıyor. Bu, yapısı gereği çabuk bozulan ve kayma problemine yol açan bir sistem. Hall Effect teknolojisi ise aynı şeyi manyetik alanlar yardımı ile yaptığı için problem yaşanması çok daha nadir oluyor; manyetik alanların arasına partikül […]

Fabledom inceleme – Mavi Kol

OYUNLAR 3 gün önce

Birlikte büyüdüğümüz masalları temeline alan Fabledom; rastgele üretilmiş haritalarda, kendi krallığımızı kurup, büyütmemize olanak sağlıyor. Oyunun ilk açılışından itibaren bizi karşılayan dış ses de zaten doğrudan bir masalın içinde olduğumuzu bize ilk dakikadan hissettirmeye başlıyor. Oyun boyunca belirli aralıklarla bizimle de iletişime geçmeye devam eden bu dış ses ise bazen yol gösterici olarak bize yardımcı oluyor, bazen de takibimizden kaçırdığımız gelişmelerle ilgili bize güncellemeler sağlıyor. Oyuna başlamadan önce bizden krallığımızın konumunu seçmemiz ve ardından da kendimiz ve krallığımızla ilgili bilgileri oluşturmamız isteniyor. Oyunu hangi rolde oynamak istediğimizi de bu kısımda seçiyoruz. İstersek kral ve kraliçe, istersek de prens veya prenses olarak oynayabiliyoruz bu oyunu. Burada yaptığımız seçimin aslında oyunumuza pek de büyük bir etkisi bulunmuyor. Sadece oyunun en başında bize bir başlangıç hikayesi anlatılıyor ve bu kısımda çok ama çok ufak bir değişikliğe neden oluyor bu yaptığımız seçim. Krallığımız ve karakterimiz hakkında her şeyimiz hazır olduğunda, oyuna başlamadan önce içine […]

0 Yorum

Yorum Yaz

Rastgele

Web sitemiz, gezinme deneyiminizi ve ilgili bilgileri sağlamak için çerezleri kullanır. Web sitemizi kullanmaya devam etmeden önce, şunları kabul etmiş olursunuz.